Hogyan evakuálhatnák Szocsiból az amerikaiakat szükség esetén?

Az amerikai hadsereg és a titkosszolgálatok képviselői készenléti terveket tanulmányoztak az olyan esetleges válsághelyzetekkel kapcsolatban, amelyekben amerikai állampolgárokat lenne szükséges kimenekíteni a szocsi téli olimpia helyszínéről. Az evakuálási tervek készítői azonban arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz hatóságok nem engednének be jelentősebb külföldi - és főleg nem amerikai erőket - az ország területére.

A Reuters hírügynökségnek a nevük megadása nélkül nyilatkozó amerikai illetékesek elismerték, hogy a február 7-én megkezdődő téli olimpiai játékok - beleértve az azokon sportolóként, sporttisztségviselőként vagy nézőként részt vevő amerikai állampolgárok - biztonságáért megkérdőjelezhetetlenül elsősorban Oroszország felel.

Mike Rogers, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke vasárnap aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz hatóságok nem osztják meg hírszerzési adataikat az Egyesült Államokkal. „A jelek szerint nem kapunk elég információt a sportolóink védelméhez" - panaszkodott Rogers a CNN hírtelevíziónak. - „Nem mondanak el nekünk mindent."

Kimaradt?