Összecsaptak Kijevben a tüntetők a rohamrendőrökkel

Az ukrán parlament épületéhez tartó tüntetők összecsaptak a kormánynegyedet védő rohamrendőrökkel vasárnap, a kijevi Majdanon (Függetlenség terén) tartott nagygyűlés után. Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők különféle tárgyakat, pirotechnikai eszközöket dobálnak a rendőri kordon felé, a hatósági buszok ablakait verik botokkal. Egyes források könnygázgránátok bevetéséről számoltak be.

A legsúlyosabb a helyzet a Dinamo stadionnál, ahol a tömegnek sikerült egy rendőri buszt eltolnia, a rendvédelmiek kordonján viszont így sem sikerült egyelőre áttörniük. Néhányan a tüntetők közül a buszok tetején állva a "forradalom" szót skandálják. Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) vezetője a helyszínen igyekszik csillapítani a kedélyeket.

A tüntetésre ellenzéki vezetők szólították fel híveiket, hogy egy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat a héten elfogadott, általuk alkotmánysértőnek minősített törvények ellen. A vasárnapi nagygyűlésre médiabecslések szerint legalább százezren, más források szerint mintegy félmillióan mentek el.

Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt vezetője a Majdanon, azaz a Függetlenség terén zajló nagygyűlésen fejvédő sisakban jelent meg a színpadon, így tiltakozva az ellen, hogy a jogszabályok egyike megtiltotta a sisak viselését a tömegmegmozdulásokon. „Az alkotmány kimondja, hogy senki sem bitorolhatja a hatalmat. Ezek a törvények jogsértőek, ezért szabotálni fogjuk, és nyomást gyakorlunk a hatalomra, amely érvényesíteni akarja az alkotmánnyal ellentétes jogszabályokat" - hangoztatta a politikus.  

A tüntetők között is sokan viseltek sisakot, karneváli maszkot, néhányan pedig fazekat, műanyag vödröt húztak a fejükre, így demonstrálva a fejvédőt tiltó törvény ellen.       

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) ellenzéki párt vezetője rendkívüli elnökválasztás kiírását sürgetette. Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt jelenlegi vezetője bejelentette, hogy „népi parlamentet" hoznak létre, amelynek „legitimitást az ukrán néptől kell kapnia". Ezután a nép támogatásával menesztik Viktor Janukovics elnököt, és új alkotmányt fogadnak el.

„Népi gyűlést kezdeményezünk. Az ukrán nép történelme során először saját alkotmányt készít" - jelentette ki az ellenzéki vezető.

Az ellenzék által ismertetett tervek között szerepel még a kijevi polgármester-választás kiírása, amit már másfél éve halogat a vezetés, azóta, hogy a korábbi választott főpolgármester 2012 júniusában lemondott tisztéről, valamint önvédelmi csapatok létrehozása a fővároson kívül, az ország különböző régióiban is. 

Az ukrán fővárosban két hónapja szünet nélkül tartó, európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetéseken immár hagyománnyá váltak a vasárnaponkénti "népi nagygyűlések". Idén ez volt a második, az előző hetin becslések szerint körülbelül 50 ezren vettek részt. A mostani célja a demonstrálók újabb mozgósítása volt azután, hogy csütörtökön a parlament az ellenzék blokádja és véres ütésváltások közepette ellenőrizhetetlen módon kézfelemeléssel szavazott meg olyan törvényeket, amelyek jelentősen korlátozzák a gyülekezési, valamint a szólás- és sajtószabadságot. A törvényeket Viktor Janukovics elnök pénteken már alá is írta.

Kimaradt?