Uniós nehézségekkel beszélnék le a skótokat a függetlenségről

Hosszú évekig eltarthat Skócia csatlakozása az Európai Unióhoz a függetlenségi népszavazás sikere esetén - mondta csütörtökön David Lidington, a brit külügyminisztérium miniszteri rangú EU-ügyi államtitkára.

Skócia szeptemberben szavaz arról, hogy függetlenné váljék-e Nagy-Britanniától.
Lidington az ITV kereskedelmi televízió és a közszolgálati BBC skóciai szerkesztőségei által csütörtökön készített közös interjúban kijelentette: ha Skócia az elszakadás mellett dönt, korántsem tekinthető magától értetődőnek gyors EU-csatlakozása önálló országként. Az államtitkár felidézte, hogy a legújabb uniós tagállam, Horvátország felvételi folyamata hozzávetőleg egy évtizedig tartott. Jóllehet Skócia az Egyesült Királyság tagjaként már érvényesítette az uniós jogszabálygyűjteményt, ezzel együtt is azonban 28 tagország egyhangú beleegyezését kell elnyernie minden egyes részletkérdésben - hangsúlyozta Lidington.

A brit szakpolitikus szerint egyetértésre kell jutni például az uniós halászati jogok újraosztásáról, a határellenőrzésről, a munkaerő szabad mozgásáról, arról, hogy Skóciának be kell-e vezetnie az eurót önálló EU-tagállamként, és mennyit kell befizetnie az uniós költségvetésbe - tette hozzá az államtitkár. Lidington szerint valószínű, hogy a skót adófizetőkre függetlenség esetén jóval nagyobb befizetési teher hárulna, mint jelenleg, brit állampolgárként.

A politikus szerint mindezek alapján "igen kevéssé valószínű", hogy 2016. március 26-án - azon a napon, amikor a skót kormány tervei szerint az idei népszavazás sikere esetén hivatalosan kikiáltanák a függetlenséget - Skócia azonnal az EU tagjává válhat. Az államtitkár szerint ráadásul "a nulláról kellene újratárgyalni" Skócia tagságát például az ENSZ-ben és a NATO-ban is. Hozzátette: nem csupán ő mondja, hogy Skóciának nem lenne automatikusan joga az azonnali EU-csatlakozásra, hanem például José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is.

Barroso egy korábbi BBC-interjúban - jóllehet Skócia nevének kiejtése nélkül - valóban kijelentette, hogy a jelenleg érvényes uniós doktrína alapján ha egy ország valamely része függetlenedni kíván, akkor független államként újból kérnie kell felvételét az EU-ba.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány 2014. szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

Kimaradt?