A Fülöp-szigetekiek maguk árulják gyerekeiket a pedofiloknak

Több tízezer áldozata is lehet annak gyerekek szexuális kizsákmányolására épülő iparágnak, amely viharos gyorsasággal bővül a Fülöp-szigeteken. Európai és amerikai pedofilok a Fülöp-szigetekieknek vagyonoknak számító számító áron vásárolhatják meg Fülöp-szigeteki – jellemzően szegénynegyedekből kikerülő – gyerekek webkamerás szolgáltatásait, írja a BBC. A gyerekeket a legtöbbször ráadásul a saját szüleik viszik a lerobbant házakból kialakított „cyberszex kunyhókba", ahol webkamerán keresztül utasítgatják őket a nyugati pedofilok.

A BBC újságírója az ország déli részén fekvő Ibabao nevű településre utazott, hogy utánajárjon a rendszer működésének. A rendőrök bemutattak neki egy elhagyatott házat, amely korábban cyberszex kunyhóként működött. A BBC tudosítója által megkérdezett szomszédok tagadták, hogy tudták volna mi folyik körülöttük, ugyanakkor egy friss felmérés szerint a környékbeli házak közül 80-at is ilyen célra használhattak.

Noemi Truya-Abarientos, egy helyi jogvédő szerint a szegénység és közerkölcs romlása állhat a háttérben. A szülők chatszobákban keresik a pedofilokat és nemzetközi átutalással jutnak hozzá a pénzhez. Azzal mentegetik magukat, hogy a pedofilok valójában fizikailag nem is érnek hozzá a gyerekeikhez.

2012-ben az ország északi részén az angol, az amerikai és a Fülöp-szigeteki rendőrség közös akcióban csapott le két kunyhóra. Tizenkét 5-15 éves gyerek menekült meg, a rokonaik közül pedig sokakat letartóztattak. Ugyanebben az évben az angol rendőrség letartóztatott egy northamptonshire-i férfit, aki azóta börtönben ül. A Fülöp-szigeteki kormány becslései szerint 60 és 100 ezer közötti azon gyerekek száma, akik szexuális zaklatás áldozataivá válnak.

Kimaradt?