Elindulhat az első déli segély Észak-Koreába

Engedélyezte a szöuli vezetés, hogy Észak-Korea megkaphassa az országtól az idei év első segélyszállítmányát - közölte szerdán a dél-koreai országegyesítési minisztérium. A lépésre annak dacára került sor, hogy Phenjan múlt héten elutasította Szöul javaslatát a koreai családegyesítési találkozók felújítására.

A döntés értelmében három nem kormányzati szervezet mintegy 425 millió von értékben szállíthat élelmiszert - mindenekelőtt lisztet, illetve egyéb gabonaféléket - és   fehérneműt a szomszédos ország rászorulóinak. A ruházatra különösen nagy szüksége van a téli - helyenként mínusz 20 fokos - hideggel küzdő kelet-ázsiai országnak.

Pak Gun Hje dél-koreai államfő múlt héten jelentette be, hogy kormánya elkötelezett az észak-koreai humanitárius segítségnyújtás fokozása mellett, valamint kezdeményezte, hogy a családegyesítési találkozókat már januárban, a holdújév idején tartsák meg.

Ez utóbbi javaslatot a két Korea békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság elutasította arra hivatkozva, hogy nem történt alapvető változás Dél-Koreának az északi szomszédjával szembeni konfrontációs politikájában. A testület szerint ennek bizonyítéka az a számos, Észak-Korea elleni hadgyakorlat, amelyet Dél-Korea az elmúlt időben végrehajtott, illetve amelyekre idén készül.

A szaktárca adatai szerint a dél-koreai nem kormányzati csoportoktól származó, Észak-Koreába érkezett segélyszállítmányok értéke tavaly megközelítette a 7 milliárd vont.

Kimaradt?