Megvan a magyar baloldali lista ötös fogata

Sorrendben Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea szerepel az MSZP, az Együtt-PM,  a DK és a Liberálisok közös országos listájának első öt helyén - jelentették be a megállapodás megszületését követően az ellenzéki pártok vezetői kedden, Budapesten.

A közös lista következő tíz helyén szocialista politikusok kapnak helyet. Az Együtt-PM a 16. és a 36. helyet kapta meg, majd még öt pozíciót a negyvedik és a hatvanadik között. A DK Gyurcsány Ferencen kívül öt politikust nevezhet meg az első hatvanból.

 Mesterházy Attila újságírók előtt azt mondta: intenzív, gyors és eredményes tárgyaláson vannak túl, amely arról szólt, hogyan lehet felépíteni egy "új köztársaságot", orvosolva a szociális, gazdasági és demokratikus válságot. Ehhez kormányváltásra van szükség, és megszületett az a konstrukció is, amelyben minden résztvevő hinni tud - jelentette ki az MSZP elnöke, a győzelem forgatókönyvének nevezve a közös listáról és egyéni jelöltekről szóló megállapodást. Szerinte az egyezség nem jelenti a pártok identitásának feladását, de a közös célok érdekében közösen fognak cselekedni.

Fidelitas: az ellenzékiek összeálltak, "mint két kicsi lego".  A Fidelitas szerint "a Munkásmozgalmi Pantheon és az egykori SZDSZ leányvállalatai úgy álltak ismét össze, mint két kicsi lego". „Ez a csapat kemény" - idézte a Fidelitas a közleményében Horn Gábor egykori szabad demokrata politikus szavait, Gyurcsány Ferenc rajongói klubjának titulálva a névsort.  "Most, hogy újra együtt vannak a jól ismert arcok és milliárdosok, reméljük, hogy mielőbb visszafizetik az SZDSZ felhalmozott tartozásait" - olvasható az ifjúsági szervezet közleményében.  Közölték: bíznak abban, hogy "a százmilliárdos államadósság megálmodói a fájni fog program keretében nem támadják tovább a családi adókedvezményt, a gyed extrát, valamint a tandíj bevezetését is úgy felejtik el, mint Bajnai Gordon a korszakváltást". Szerintük Gyurcsány Ferenc visszatérésével ismét az az ember vezeti a baloldalt, aki a fiataloknak nem adott mást, mint az "el lehet menni" programot. Bábként pedig azt a Mesterházy Attilát szánná ideiglenes miniszterelnöknek, aki Zuschlag Jánossal építette az ifjú baloldaliak jövőjét - fűzte hozzá a Fidelitas.

Bajnai Gordon azt mondta: az összefogás a kormányváltás elemi feltétele, mert a választási rendszer "összekényszeríti az összes demokratát". Hozzátette: nehéz másfél hét áll mögöttük, voltak elvi, politikai és szervezeti vitáik, ám meg tudták kötni azokat a kompromisszumokat, amelyekre az összefogás létrehozásához szükség volt. "Jó megállapodást kötöttünk, amelyet jó szívvel lehet vállalni, amelynek a céljaiért teljes erővel lehet és érdemes dolgozni" – közölte a sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke a megegyezést úgy értékelte, hogy az nem három párt, hanem a széles demokratikus ellenzék megállapodása. A volt kormányfő kijelentette: Mesterházy Attila kiváló vezetője lesz a listának és a tárgyalások során mutatott erényei meggyőzik a választókat, hogy jó miniszterelnök válik belőle. Azt is mondta, hogy a kampány arca az MSZP elnöke lesz, és bár a részt vevő pártok megőrzik politikai meggyőződésüket, azt a kormányváltásnak rendelik alá.

A Magyar Liberális Pártot vezető Fodor Gábor szerint több mint három éve antiliberális kormányzás folyik, ők azonban újra erőssé szeretnék tenni a liberális értékrendet, ennek érdekében kötöttek kompromisszumokat.

Bajnai Gordon kérdésre elismerte, voltak vitáik például arról, hogy Gyurcsány Ferenc rajta legyen-e a közös listán, de ezek nem személyes viták voltak. A kormányváltás ügye pedig - folytatta - fontosabb bármely személyi kérdésnél. Az Együtt-PM szövetség mérlegelte, hogyan tudják nyilvánvalóvá tenni a megegyezés ellenére is a megmaradt elvi és politikai különbségeket, de úgy döntöttek, nem tehetnek olyan gesztust, amely árt a kormányváltás ügyének - reagált arra, hogy felvetődött, Gyurcsány Ferenc szereplése miatt ő nem lesz rajta a közös listán.

LMP: a közös listát Együtt-2006-nak kellene elkeresztelni. Az LMP véleménye szerint az ellenzéki pártok által kedden bejelentett közös választási listát célszerűbb lenne Együtt-2006-nak elkeresztelni, mert azok fogtak össze, akik 2002-2010 között kormányozták az országot - mondta az MTI-nek Schiffer András. Az LMP társelnöke úgy fogalmazott: eléggé különös a keddi nap, mert miközben az egyik oldal Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal "készül korszakot váltani", a "magát nemzetinek és szabadságharcosnak tartó kormány éppen Oroszországban adja el a hazát". Szavai szerint azok fogtak össze, akik hivatkozási alapot teremtettek Orbán Viktor számára ahhoz, hogy Moszkvában "lepaktáljon Paks bővítéséről". Az LMP 2012-ben elmondta, hogy aki Bajnai Gordont választja, az megkapja Gyurcsány Ferencet és Kuncze Gábort is - jelentette ki. Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc egyszer már Orbán Viktor kezére játszotta az országot, az ő szerepvállalásukkal ez újra könnyen megtörténhet, mert ez az összefogás távolítja a kormányváltást - tette hozzá. Schiffer András közölte: őszintén sajnálja azokat az LMP-t elhagyó politikusokat, akik az elmúlt egy évben nem mandátumokra hajtottak, hanem őszintén hitték, hogy így tudják leváltani Orbán Viktort. Végül azt mondta, az LMP az egyetlen remény azoknak, akik 2010-ben kormányváltást akartak, és most is azt szeretnének.

 

"A múlttal kapcsolatos vitáink nem árnyékolják be a jövővel kapcsolatos elképzeléseink alapvető közelségét, legtöbb ponton azonosságát" – válaszolta Gyurcsány Ferenc arra, hogy milyen álláspontot alakítanak ki például a kettős állampolgárságról szóló népszavazás és a 2006-os rendőri fellépések ügyében. A DK tudomásul veszi, hogy például a kettős állampolgárság ügyében az MSZP és az Együtt-PM véleménye eltér az övétől. Miután ebben a kérdésben kisebbségben vannak, nem akarják és nem is fogják kinyitni ezt a kérdést a kampányban – közölte.

Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea mögött a lista következő tíz helyén szocialista politikusok kapnak helyet. Az újságíróknak kiosztott megállapodásban nevek - a szavazólapon is megjelenő első ötöt kivéve - nem szerepelnek.

A szocialisták korábban már döntöttek a listás helyek sorrendjéről, ennek értelmében a közös listán is az első tíz helyezett között lehet Botka László választmányi elnök, Tóbiás József frakcióvezető-helyettes és Gúr Nándor alelnök.

Az Együtt-PM a 16. és a 36. helyet kapta meg, majd még öt pozíciót a negyvenedik és a hatvanadik hely között. A DK Gyurcsány Ferencen kívül öt politikust nevezhet meg az első hatvanból (19., 26., 39., 45., 57. hely), míg Fodor Gábor liberális pártjának az 58. hely jutott még.

A most megkötött megállapodást még szentesíteniük kell a pártok döntéshozatali fórumainak is: az MSZP szombaton választmányi ülést, várhatóan egy héttel később pedig kongresszust tart.

Kimaradt?