Új országos napilapot alapítottak a svédek 30 év szünet után

Dagens ETC címmel új, országos baloldali napilap indult hétfőn Svédországban, az újság kifejezetten arra törekszik, hogy bekapcsolódjon a politikai vitába a parlamenti választások évében. Svédországban harminc éve nem indítottak új országos napilapot. Az újság az 1978-ban alapított balliberális ETC (etcetera) című független hetilapból nőtte ki magát, amelyet a szociáldemokraták és a zöldek támogatnak.

„Arra törekszünk, hogy befolyásoljuk a választási kampányt, és - az egyre zöldebb világban egy vörös újság segítségével - kiemeljük azokat a kérdéseket, amelyeket a konzervatív média nem méltat figyelemre" – jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek Andreas Gustavsson, a Dagens ETC főszerkesztője.

A 32 oldalas újság hétfői száma hat oldalt szentelt Stefan Löfvennek, a szeptemberben esedékes parlamenti választások szociáldemokrata miniszterelnök-jelöltjének. A főszerkesztő úgy véli, hogy gazdasági szempontból életképes a pártoktól független, de kifejezetten baloldali napilap. A kiadások tíz százalékát reklámbevételekből, a fennmaradó összeget állami támogatásból, valamint előfizetésekből akarják fedezni. „Jelenleg ötezer előfizetőnk van, reményeink szerint ez tavasszal hétezerre nő" – tette hozzá Gustavsson.

Svédországban az új lap elindulása előtt öt újság jelent meg naponta országosan: a liberális Dagens Nyheter, a konzervatív Senska Dagbladet, az Aftonbladet és az Expressen bulvárlapok, valamint a Dagens Industri című gazdasági lap.

A Dagens ETC elindításának előkészítése az újság saját bevallása szerint közösségi finanszírozás segítségével sikerült: különböző felhívások során magánemberek és cégek összesen hatmillió koronát adományoztak a projekt megvalósítására.

Kimaradt?