Vége az anarchiának a Közép-afrikai Köztársaságban

A Közép-afrikai Köztársaság ideiglenes vezetője bejelentette hétfőn, hogy vége az anarchiának az országban. Alexandre Ferdinand Nguendet vezeti azt a nemzeti tanácsot, amely a jövő hét végére kijelöli az ideiglenes államfőt a pénteken lemondott Michael Djotodia helyett.

Babacar Gaye szenegáli tábornok, az ENSZ közép-afrikai különmegbízottja Banguiból videokonferencián közölte a világszervezet New York-i székhelyén tartózkodó újságírókkal, hogy az ország válságos időket él át. A reményt az adja, hogy az országban állomásozó afrikai katonai erőt támogatni fogja egy Ruandából érkező kontingens, hogy a francia erők továbbra is jelen vannak, valamint az, hogy megválasztják az ideiglenes elnököt.

Gaye szerint még mindig sok az etnikumok közötti gyilkosság, de kevesebb, mint decemberben, amikor néhány hét alatt ezer embert öltek meg. A helyi vöröskereszt vezetője azt mondta, hogy péntek óta 39 embert öltek meg Banguiban, és 97-et az ország északnyugati részén lévő Bozoumban, legtöbbjük civil volt.

A hadsereg katonáiból létrehoztak egy 400 fős, gyorsan bevethető egységet, amely együtt fog működni a francia és az afrikai katonákkal – tette hozzá. Az Európai Unió tagállamai szombatra virradóra határozták el, hogy az EU is több száz katonával hozzájárul a rend helyreállításához az országban. A francia erők létszáma 1600, az afrikai békefenntartó erőké pedig 4000. A beavatkozásról a héten folytatódnak az egyeztetések, a végső döntés a külügyminiszterek január 20-i brüsszeli tanácskozásán születhet meg.

Kimaradt?