Szorult helyzetbe kerültek Párizsban az ékszerrabló románok

Tetten ért nyolc román állampolgárt ékszerrablás közben a francia rendőrség hétfőn Párizsban. A banda tagjai a Champs-Elysées sugárút közelében található egyik ékszerboltba próbáltak behatolni, amikor letartóztatták őket. Többüknél fejsze volt, amellyel szétverték az üzlet bejárati ajtaját.

„Sikerült a biztonsági bejárat első ajtaját széttörniük, de a másodikat nem tudták, és beszorultak a két ajtó közé" – közölték rendőrségi források. Néhányukat a két ajtó között tartóztatták le a rendőrök, másokat pedig szökés közben, az ékszerbolt közelében fogtak el.

A bandát már korábban figyelték a nyomozók, mert felmerült a gyanú, hogy ahhoz a csoporthoz tartoznak, amely októberben egy látványos betörést hajtott végre Párizs szívében, alig kétszáz méterre az igazságügy-minisztérium épületétől. Akkor egy 15 fős banda csaknem húsz darab, egyenként több ezer euró értékű karórát zsákmányolt, majd a rablók gyalog elmenekültek, kivéve két gyanúsítottat, akiket a rendőrségnek sikerült őrizetbe vennie a helyszínen.

A Vacheron Constantin svájci óragyár üzletében kalapácsokkal és fejszékkel betörték a kirakat üvegét, miközben a banda fél tucat tagja az üzlet előtt őrködött. Miután a behatolók összeszedték a zsákmányt, az őrködők egy füstbombát dobtak az utcára, majd valamennyien menekülni kezdtek a füst fedezékében. A zsákmány értékét hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, de becslések szerint meghaladta az egymillió eurót. Az üggyel kapcsolatosan azóta öt román állampolgárt őrizetbe vettek és vád alá helyeztek.

A hétfőn előállított személyek közül többet azzal is gyanúsítanak, hogy részt vettek december 27-én Strasbourgban egy rablásban, amelynek során 230 ezer euró értékben vittek el luxusórákat. Ez utóbbi üggyel kapcsolatban két román állampolgár ellen európai elfogató parancsot adtak ki, őket másnap Ausztriában elfogták.

Kimaradt?