Választás elő állították Francois Hollande-ot: Trierweiler vagy Gayet?

Egyre nagyobb a politikai nyomás Francois Hollande francia államfőn, hogy mielőbb tisztázza magánéleti helyzetét, miután egy bulvárlap megírta: viszonya van egy színésznővel, s emiatt a hivatalos élettársa kórházba került. A Closer című francia magazin pénteki számában leplezte le, hogy az 59 esztendős Hollande titokban találkozgat a 41 éves Julie Gayet színésznővel. A köztársasági elnök közleményben nehezményezte, hogy a lap "megsértette a magánélethez fűződő jogát, amely őt minden más állampolgárhoz hasonlóan megilleti", de a cikkben írtakat nem cáfolta. A nyilvánosság előtt azóta viszont nem jelent meg.

A Le Parisien című fővárosi lap hétfőn azt írta, hogy Valérie Trierweiler újságíró - akivel közel tíz éve él együtt Hollande-dal és több hivatalos útjára is elkísérte az államfőt - csütörtök este, néhány perccel a botrány kirobbanása előtt magától az elnöktől tudta meg, hogy szeretője van. "Az államfő néhány szóban elismerte, hogy viszonya van Julie Gayet színésznővel, és hogy azt a bulvárlap még aznap este az interneten le fogja leplezni. Semmit nem tagadott" - értesült a lap, amely úgy tudja, hogy az elnöki pár néhány nap gondolkodási időt adott magának, mielőtt a közvélemény előtt tisztázzák a helyzetet. A 48 éves nő pénteken került kórházba kimerülés miatt, ahol még hétfőn is megfigyelés alatt tartották. "Hajlandó megbocsátani, nem akarja hirtelen becsapni az ajtót, de minél előbb tudni akarja Francois Hollande szándékait" - írta a Le Parisien az elnöki hivatalban dolgozó forrására hivatkozva.

A magánéleti botrány időzítése azért jött különösen rosszul a francia elnöknek, mert kedd délután több mint ötszáz francia és külföldi újságíró hivatalos az Elysée-palotába az államfő úgynevezett újévi sajtótájékoztatójára, amelynek legfőbb témája a vállalatok adóterheinek enyhítése és az állami kiadások csökkentése érdekében megalkotott "felelősségi paktum" részleteinek ismertetése. A kommunikációs tanácsadók által alaposan előkészített, a liberális gazdasági fordulópontnak és az elnök népszerűségének javítására szánt pillanatot azonban várhatóan elhomályosítják majd az elnök magánélete részleteire vonatkozó kérdések, illetve Hollande-nak az arra adott válaszai.

Egy vasárnap megjelent felmérés szerint a franciák 77 százaléka magánügynek tekinti az esetet, amely kizárólag Francois Hollande-ra tartozik. A felmérés azonban azelőtt készült, hogy Valérie Trierweiler kórházba kerülését bejelentették volna. Azóta egyre több ellenzéki politikus vádolja Hollande-ot azzal, hogy lerombolta az elnöki funkció betöltéséhez szükséges tekintélyét.

A Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számában egyébként az elnöki hivatal biztonsági szolgálata működési zavaraira hívta fel a figyelmet. Az államfő ugyanis az elmúlt hónapokban a korzikai maffia egyik tagja elvált feleségének - a színésznő egyik legjobb barátnőjének - az elnöki hivatal közelében található lakásában találkozgatott Julie Gayet-val. A balliberális lap szerint az elnöki hivatalban azt is valószínűsítik, hogy a 2017-es elnökválasztás szempontjából továbbra is Hollande riválisának számító Nicolas Sarkozy előző államfő környezete szivárogtatta ki a hírt a bulvárlapnak. Az Elysée-palota meggyőződése, hogy az elnökké választása előtt belügyminiszterként dolgozó Sarkozynek továbbra is jó kapcsolatai vannak magas rendőri vezetőkkel, akik már korábban is kiszivárogtattak az elnök számára kínos rendőri jelentéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?