Az EU nem szól bele a spanyol-katalán vitába

Az Európai Unió nem kíván belekeveredni abba a vitába, hogy a spanyolországi Katalónia régiója rendezhet-e népszavazást esetleges függetlenné válásáról - jelentette a spanyol sajtó szerda este. A madridi értesülések szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke arról tájékoztatta Artur Mas katalán vezetőt, hogy ezt a kérdést Spanyolországban kell megvitatni. Idézik a lapok Barroso szóvivőjét is, aki szerint a brüsszeli bizottságnak nincs illetékessége a témában.

Brüsszel mindezzel arra a levélre reagált, amelyben Mas az uniós szerveket és kormányokat kérte, hogy támogassák a régió függetlenségéről novemberre tervezett népszavazást.

A spanyol központi kormány alkotmányellenesnek tartja a referendumot, mert az ország alkotmánya tiltja, hogy a nemzeti szuverenitással összefüggő kérdésekről népszavazást tartsanak. Mariano Rajoy miniszterelnök a Brüsszelből érkező friss hírekre azzal reagált, hogy Mas terve kudarcot vallott, a katalán vezető veszített a nemzetközi színtéren.

A spanyoltól különböző nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok jelentős része régóta nehezményezi, hogy a spanyol költségvetés nettó befizetőiként támogatniuk kell a központi államot. Egy korábbi felmérés szerint a katalánok mintegy 80 százaléka támogatja a függetlenségről szóló referendum megtartását. Az viszont már nem vehető biztosra, hogy a többség meg is szavazná a Spanyolországtól való teljes elszakadást.

Kimaradt?