Közös listán indul az MSZP, az Együtt-PM és talán a DK is

Közös lista állításában állapodott meg az MSZP és az Együtt-PM szövetség - jelentette be Mesterházy Attila szocialista pártelnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője szerdán, és közölték: erre tesznek javaslatot a Demokratikus Koalíciónak (DK) is.

A megállapodás értelmében a közös miniszterelnök-jelölt személyére az MSZP tesz javaslatot, de a szocialistáknak már kongresszusi döntésük van arról, hogy Mesterházy a jelöltjük. A két párt a szerdai bejelentés alapján tárgyalásokat kezd a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett DK-val is, de vezetőik arról nem beszéltek, milyen szerepet szánnak a volt miniszterelnöknek. A két párt megkezdi a tárgyalásokat a közös választási programról is, ebbe a folyamatba is bevonnák a DK-t is.

Tavaly augusztus végén az MSZP és az Együtt-PM még úgynevezett koordinált indulásban állapodott meg, vagyis külön listát állítottak volna, de a 106 egyéni választókereletben nem indultak volna egymás ellen: az MSZP 75, az Együtt-PM 31 körzetben állíthatott volna jelöltet. Azóta többször felmerült, hogy az öszsefogást ki kellene bővíteni a DK-val, ami különösen az után vált sürgetővé, hogy a Gyurcsány-párt már-már megelőzte az Együttet a közvélemény-kutatások adatai szerint.

A korábbiakhoz képest gyökeres változások azzal indultak be, hogy Bajnai Gordon az ATV-ben hétfő reggeli műsorában azt mondta: ha létre tudnak hozni egy olyan összefogást, ami közelebb visz a győzelemhez, az azt jelenti, hogy nyilván nem ő vezeti majd az összefogást, és neki is eggyel hátrébb kell lépnie. Mesterházy Attila pedig a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, újra kell írni a megállapodást azt követően, hogy az Együtt-PM nem szövetségként, hanem egyetlen pártként kíván indulni a 2014-es választáson.

Fidesz: bárkik lesznek a baloldali listán, ők a régi emberek. A Fidesz szóvivője szerint teljesen mindegy, kik szerepelnek majd a baloldal listáján a parlamenti választáson, mert bárkik is lesznek rajta, "ezek a régi emberek, egy új sincs közöttük". Selmeczi Gabriella ezt az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalásokra reagálva mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. "Teljesen mindegy, kik lesznek a baloldal listáján vagy listáin. Ez csak őket érdekli, azokat, akik most tárgyalnak: ugyanazok, akik már egyszer tönkretették az országot" - fogalmazott a Fidesz szóvivője, hozzátéve: a baloldal eltörölné a rezsicsökkentést, a családi adókedvezményt, csökkentené vagy akár el is törölné a minimálbért, és 40 százalékra emelné a jelenleg 16 százalékos személyi jövedelemadót, a magyar zsebekből kihúzott forintokat pedig külföldi cégek zsebébe tenné. Vagyis a baloldal alkudozása a hatalmi pozíciókról "a magyar emberek bőrére megy" - jelentette ki. A szóvivő úgy értékelte, összefogásra van szükség, hogy a baloldallal és a mögöttük álló külföldi érdekekkel szemben "meg tudjuk védeni az eddigi eredményeket, a gazdasági függetlenségünket és a magyar családok érdekeit". Ezért a hamarosan induló rezsifórumokon "várunk a csapatba mindenkit, aki abban érdekelt, hogy Magyarország ne hagyja magát többé kihasználni" - közölte.

Cikkünk frissül

Kimaradt?