A két Korea újra szervezne családegyesítő találkozókat

Pak Gun Hje dél-koreai elnök ismét azt javasolta hétfőn, hogy újítsák fel a több mint hatvan éve véget ért koreai háborúban szétszakadt családok találkozóit. Sajtótájékoztatóján az államfő azt mondta: szeretné, ha a következő találkozót már ebben a hónapban, a holdújév idején megtartanák. A dél-koreai elnök figyelmeztette az észak-koreai vezetőket, hogy vegyék komolyan a családegyesítés kérdését. Ez segíthetne „meggyógyítani a sebesült szíveket" – fogalmazott.

Az 1950-1953-as háború végén koreaiak milliói szakadtak el családjuktól, rokonaiktól. Eddig 18 találkozót szerveztek nekik, legutóbb 2010-ben a Vöröskereszt segítségével. A két Korea múlt szeptemberben már közel került ahhoz, hogy megrendezzék a következő családegyesítési találkozókat, de Phenjan az utolsó pillanatban visszalépett.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető múlt heti beszédében egyik fő idei céljaként hirdette meg a Dél-Koreával fenntartott kapcsolatok javítását. Pak most arról is beszélt, hogy bármikor kész találkozni az észak-koreai vezetővel, de csak akkor, ha a megbeszélésen érdemi előrelépést tudnak elérni a félsziget békéjének biztosítása érdekében.

Kimaradt?