A tádzsik elnöknél találtak meg 200 ellopott német luxusautót

A Bild csütörtöki beszámolója szerint a német hatóságok GPS-adatok alapján kimutatták, hogy Tádzsikisztánban van Németországban ellopott kétszáz luxusautó, köztük 93 BMW.

A Westwind nevű nyomozócsoport azt is megállapította, hogy számos autót az elnöki család és a legszegényebb volt szovjet tagköztársaságot 21 éve vezető Emomalii Rahmon államfő családjával üzleti kapcsolatban álló személyek használnak.

A német hatóságok felvilágosítást kértek a tádzsik társszervektől, hogy az autók miként kerültek az ázsiai országba. Kikérték egyebek között az adásvételi ügyletek résztvevőinek nevét, de az adatokra és dokumentumokra hónapokig hiába vártak.

Az esetről értesült a berlini tartományi kormány igazságügyi és fogyasztóvédelmi tárcájának vezetője, Thomas Heilmann, aki tájékoztatta a külügyminisztériumot. A lopott autók ügyéből így diplomáciai affér kerekedett, a berlini tádzsik nagykövetet berendelték a minisztériumba, ezután pedig, az idén októberben a tádzsik külügyminiszter lemondta tervezett berlini látogatását.

A külügyminisztérium szóvivője szerint a tárca azóta napirenden tarja az ügyet, de a tádzsik hatóságok nem hajlandóak kiadni a kocsikat - írta a Bild.

Kimaradt?