Robert Fico bejelentette: „hazafias” elnök akar lenni

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerdán hivatalosan bejelentette, indul a 2014-ben esedékes államfőválasztáson. „Hazafias elnök akarok lenni” – mondta a kormányfő.

Fico erről a kormány 2013-as évértékelőjében beszélt.

A Smer elnöke pártja parlamenti képviselőit, a kormánytagokat, és a szlovákiai külképviseletek vezetőit hívta össze a régi parlament épületébe, ahol kormányértékelőt tartott. Ennek keretében kitért arra is, milyen lenne a jó államfő, majd bejelentette, indul a választásokon. A bejelentést tapsvihar fogadta.
 
Fico elmondta, a szlovákok már 15 éveszázada gyökeret vertek a térségben, ő pedig Cirill és Metód, a Štúr-iskola, a Matica slovenská, a szlovák nemzeti felkelés és 1968 értékei mentén kíván politizálni. 
 
Robert Fico a kisebbségekről is szólt, miután bejelentette, hogy indulni kíván a köztársasági elnöki posztért. Mint mondta, államfőként olyan kezdeményezéseket és témákat fog támogatni, amelyek nem megosztják, hanem összefogják Szlovákia polgárait. „Ügyelni fogok arra, hogy Szlovákiát a nemzeti kisebbségek tagjai is hazájuknak tekintsék“ – jelentette ki az államfőjelölt. Előtte még elmondta azt is, hogy hazafias elnök szeretne lenni, aki a polgárokat hazaszeretetetre ösztönzi. Hangsúlyozta azt is, hogy mindent meg fog tenni, hogy megvédje Szlovákia nemzetállami érdekeit. 

Kimaradt?