Merkel: elég volt az „ajánlásokból”, kötelező EU-szerződések kellenek

Angela Merkel német kancellár szerint az Európai Unióban ajánlások és megállapodások helyett kötelező erejű szerződéseket kell kötni a szerkezeti reformokról, és ehhez akár az EU működéséről szóló szerződést is módosítani kell.

Angela Merkel szerdán a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában a következő uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertetve kiemelte, hogy az Európai Bizottság ajánlásait a tagállamok eddig "többé-kevésbé barátságosan" meghallgatták, de kötelezettségük nem származott a brüsszeli tanácsokból.

Az EU hitelessége akkor erősödhet meg, ha a megállapodásokat mindenki betartja, ezért a megegyezéseket ezentúl számon kérhető szerződésekbe kell foglalni - mondta Merkel a harmadik kancellári ciklusának első parlamenti beszédében. Fel kell készülni arra, hogy akár az uniós alapszerződést is módosítani kell. "Az állandóan változó világban nem állhatunk meg, azt gondolva, hogy (a 2007-ben megkötött) lisszaboni szerződéssel mindent elrendeztünk. Ez így nem fog működni" - hangsúlyozta Angela Merkel, hozzátéve, hogy a konzervatívok és szociáldemokraták nagykoalíciós kormányának egyik legfontosabb feladata az európai egységfolyamat előmozdítása.

"Németország csak Európával együtt lehet erős" - emelte ki a kancellár. Szerinte 2013 jó év az EU történetében, a közösség sikerrel haladt előre a stabilitás és a fenntartható növekedés felé. Az Európai Bizottság legutóbbi adatai szerint megjelentek a reformok első eredményei, Görögországban, Cipruson, Portugáliában jelentősen javult az államháztartás helyzete, Írország és Spanyolország pedig már nem is szorul külső segítségre, de az euróövezeti államadósság-válság még nem ért véget - fejtette ki.

Ukrajnáról szólva hangsúlyozta, hogy az EU továbbra is fenntartja ajánlatát a társulási és szabadkereskedelmi egyezmény megkötésére, de nem szabad arra kényszeríteni a kelet-európai országot, hogy végérévényesen válasszon az EU és Oroszország között. "Ki kell jutnunk ebből a vagy-vagy helyzetből" - mondta Angela Merkel.

Kimaradt?