Magyarországnak is köszönetet mondtak az Ungváron tüntető diákok

Köszönetüket fejezték ki pénteken Ungváron a hetek óta tüntető diákok Magyarországnak és Szlovákiának, amiért az Európai Unió tagállamai továbbra is támogatják Ukrajna európai integrációs törekvéseit, és kiállnak az ukránok szabad véleménynyilvánítási és gyülekezési jogainak tiszteletben tartása mellett.

Az Ungvár főterén összegyűlt egyetemisták délután Magyarország és Szlovákia főkonzulátusai elé vonultak, és képviselőik az EU-tagországok kormányainak címzett petíciót nyújtottak át a külképviseleteknek. Ebben megköszönték, hogy az Európai Parlament nyilatkozatot fogadott el az ukrajnai helyzettel kapcsolatban, szolidaritást vállalva az Ukrajna európai jövője mellett tüntetőkkel.

    Korábban 40 kárpátaljai újságíró tartott figyelemfelkeltő akciót Ungvár belvárosában, szolidaritásukról biztosítva az utóbbi hetek kijevi eseményeiről tudósító azon kollégáikat, akiket a rohamrendőrök megvertek. Az Ungon átívelő gyalogoshídon felsorakozott kárpátaljai riporterek az ukrán fővárosban brutálisan bántalmazott több mint negyven tudósító fotóit tartották a kezükben, és plakátokon követelték a hatóságoktól a felelősök megbüntetését, valamint az újságírók rendszeressé vált bántalmazásának beszüntetését.

    Beregszászon szombatra ígérnek jelentősebb tiltakozó megmozdulást az ukrán ellenzéki pártok helyi szervezetei, miután csütörtökön elmaradt a város polgármesteri hivatala és a kormányzó Régiók Pártjával (PR) szövetséges Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) központi irodája elé meghirdetett tüntetés. Az egy nappal korábban bejelentett akcióra ugyanis alig tízen gyűltek össze Beregszász főterén.

Kimaradt?