Az utca nyomására Ukrajna visszatáncol az Európai Unióhoz?

Ukrajna hamarosan aláírja a társulási megállapodást az Európai Unióval – ezt mondta csütörtökön Brüsszelben Szerhij Arbuzov ukrán miniszterelnök-helyettes, miután tárgyalt Stefan Füle szomszédságpolitikai biztossal. A több mint háromórás megbeszélésen megegyeztek abban, hogy útitervet készítenek a társulási egyezmény megvalósításához, valamint az EU segítséget nyújt Ukrajnának az IMF-megállapodáshoz szükséges feltételek teljesítéséhez.

Kétoldalú egyeztetést kezdenek, hogy azonosítsák a megvalósítással kapcsolatos problémákat – mondta Füle, aki szerint az utóbbi napokban túlzott számokat lehetett hallani arról, hogy milyen rövid távú negatív hatással lenne a társulás Ukrajnának. "Az üzenetünk az, hogy a társulási megállapodás a mi ajánlatunk Ukrajna és népe számára. Ez az ajánlat továbbra is érvényes, az EU készen áll, hogy aláírja, amint az ukrán hatóságok is készen állnak erre, és elkötelezettségüket tettekkel bizonyítják" – mondta a cseh biztos.

Füle szerint az EU készen áll, hogy a társulási megállapodást alapján segítséget nyújtson Ukrajna modernizációjához. Ennek érdekében az EU az IMF által nyújtandó kölcsönt is hajlandó kiegészíteni.

"Részünkről megvan a politikai akarat" – ezt már Arbuzov mondta, nem válaszolt viszont arra a kérdésre, hogy mikor írhatják alá a dokumentumot. "Európa ismét megerősítette, hogy az ajtó továbbra is nyitva áll Ukrajna előtt, az ukrán kormány pedig ismét megerősítette, hogy elkötelezett az európai integrációs folyamat mellett" – tette hozzá a politikus.

Kimaradt?