Janukovics nem akarja bevetni a hadsereget

Biztosította az ukrán kormányzat az Egyesült Államokat szerdán arról, hogy nem áll szándékában katonákat vezényelni a kormányellenes tüntetések résztvevői ellen. Ezt az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte azt követően, hogy a tárca vezetője, Chuck Hagel telefonon konzultált ukrán kollégájával, Pavlo Lebegyevvel.

A beszélgetésre elsősorban azért került sor, mert a rohamrendőrség kijevi fellépése az Egyesült Államokban aggodalmakat váltott ki a hadsereg bevetését illetően is. A Pentagon szóvivője, Carl Woog közlése szerint Hagel önmérsékletre szólította az ukrán hatóságokat, és figyelmeztetett arra, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha a hadsereget bármilyen formában bevonják a tüntetések megtörésébe. Woog szerint Lebegyev arról biztosította amerikai kollégáját, hogy Viktor Janukovics elnök álláspontja szerint nem mozgósítanak fegyveres erőket a tüntetők ellen. Az ukrán miniszter azt is megígérte, hogy Hagel üzenetét személyesen adja át az államfőnek.

Ukrajnában csütörtökön is folytatódtak a tiltakozó akciók amiatt, hogy a kormány a múlt hónapban visszalépett az Európai Unióval kötendő társulási megállapodás aláírásától. Az amerikai külügyi tárca előzőleg azt szellőztette meg, hogy minden nyomásgyakorlási eszközt mérlegel, hogy rábírja az ukrán vezetést a tüntetők meghallgatására, és nem zárja ki a szankciók lehetőségét sem. John Kerry külügyminiszter már korábban kijelentette: Washington viszolyog attól, hogy az ukrán hatóságok rohamrendőrökkel, földgyalukkal és gumibotozással válaszoltak a békés tüntetők fellépésére.

Kimaradt?