MKP

Az erősödő magyarellenességre figyelmeztet az MKP képviselője

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) Európa Parlamenti képviselője Bauer Edit felhívta az Unió alapjogi biztosának figyelmét, hogy az utóbbi időszakban nagyon sok, a magyar és a többi kisebbségi közösség érdekeit sértő esemény történt Szlovákiában. A legnagyobb kisebbséget, a magyart gyakorlatilag kiszorítják a döntéshozatalból, a kisebbségi nyelven kiadott újságok és könyvek támogatását megvonta a kormány, hangsúlyozta Bauer Edit.

A legújabb intézkedés, amelyet a múlt héten hagyott jóvá a parlament, a magyar kis iskolák felét veszélyezteti. Ilyen intézkedésekre az ötvenes évek óta nem került sor, az újságokat soha nem tiltották le, és bár az iskolákat összevonták, de ilyen tömeges mértékben nem zárták be őket.

Ugyan Európa észrevette, hogy a november végi megyei választáson Besztercebánya képviselő testülete élére egy xenofób, rasszista, a közvélemény szerint fasiszta elveket valló elnök került, mondta felszólalásában Bauer Edit, de az erősödő magyarellenesség elkerülte az európai vezetők figyelmét. „Ennek a sokkoló ténynek az árnyékában kevés figyelmet kapott az a tény, hogy az ország szocialista miniszterelnöke ahelyett, hogy a szélsőség térnyerése ellen lépett volna fel, Nagyszombat megyében arra buzdította a választókat, hogy a szlovák szavazók azért menjenek el szavazni, hogy megakadályozzák, hogy egy szlovák városban magyar nemzetiségű megyefőnök legyen,” fogalmazott a Magyar Közösség Pártja Európai Parlamenti képviselője.

Bauer Edit arra kérte Viviane Reding alapjogi biztost, hogy kövesse figyelemmel ezeket a kedvezőtlen fejleményeket Szlovákiában.

Kimaradt?