A gazdasági növekedést segítené elő a görög EU-elnökség

Görögország az Európai Unió soron következő elnökeként a gazdasági növekedés előmozdítását, a bevándorlás szabályozását valamint a vízfelszín alatt rejlő energiaforrások feltárását tekinti a legfőbb prioritásnak – mondta szerdán Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök.

„A litván EU-elnökség a növekedés és a foglalkoztatottság bővülésével párhuzamosan a pénzügyi stabilitás megteremtését jelölte meg egyik fő prioritásának. Mi is ezt a kettős célt fogjuk követni” – mondta Szamarasz azután, hogy egyeztetett Dalia Grybauskaitével, a soros EU-elnöki posztot betöltő Litvánia államfőjével.

A legfontosabb téma „a bankunió befejezése, a bevándorlás kezelése és a határokon átnyúló tengeri együttműködés, azon belül is a vízfelszín alatt rejlő energiaforrások feltárásának fejlesztése” lesz – közölte a kormányfő.

Grybauskaite azt mondta: a május 25-i európai parlamenti választások miatt nagy nyomás nehezedik Görögországra, hogy gyors döntéseket hozzon.

A gazdasági problémákkal küszködő Görögországnak az EU-elnökség hat hónapja alatt kulcsfontosságú belpolitikai kérdéseket is kezelnie kell.

Az országban május 18-án és 25-én helyhatósági választásokat tartanak, ezeken az Arany Hajnal nevű görög neonáci párt annak ellenére tovább erősödhet, hogy vezetője ellen bűnügyi eljárás folyik.

A közvélemény-kutatási adatok szerint a 300 fős görög törvényhozásban 18 mandátummal rendelkező Arany Hajnal a harmadik legnépszerűbb párt Görögországban. A párt ellen nyomozás indult, miután szeptemberben a szélsőséges párt egyik híve meggyilkolta Pavlosz Füszasz antifasiszta rappert.

Az athéni kormány a jövő évi költségvetés tervezetét 0,6 százalékos gazdasági növekedésre alapozza, ez előrelépést jelent azután, hogy az utóbbi hat évben folyamatosan csökkent a görög gazdaság teljesítménye. A legfrissebb, októberi adatok szerint a munkanélküliségi ráta 27,6 százalék.

Kimaradt?