Kijevben hideg vízzel locsolják az ostromló rohamrendőröket (ÉLŐ)

A rohamrendőrök megkezdték szerda reggel a kijevi városháza ostromát - jelentette a helyi média. Az UNIAN hírügynökség azt írja, hogy a Berkut nevű rohamrendőri alakulat könnygázt is bevetett, hogy kifüstölje az épületből a tüntetőket, akik viszont a városháza első emeletéről hideg vizet locsolnak rájuk.

Közben a Függetlenség teréről a tüntetők elindultak a városháza felé, valószínűleg azért, hogy szembeszálljanak a rohamrendőrökkel. A demonstrálók az elmúlt napokban a városháza épületének alsó szintjét vették birtokukba, ahol melegedőt, ételosztót és elsősegélynyújtó pontokat rendeztek be.

Viktor Janukovics ukrán elnök beleegyezett a letartóztatott tüntetők szabadon engedésébe - közölte Leonyid Kravcsuk volt államfő Kijevben azt követően, hogy részt vett az ország hivatalban lévő és három korábbi államfőjének tanácskozásán. Kravcsuk szavai szerint Janukovics elismerte, hogy a "Majdanon", azaz a Függetlenség terén jogtalanul alkalmaztak erőt a rendvédelmi szervek tagjai. Jelenleg 11 tüntető van letartóztatásban, amiért a tüntetések alatt állítólag részt vettek a rohamrendőrökkel való összecsapásokban. A bíróság mindegyikőjüket 60 nap előzetes elzárásra ítélte. Ha bűnösnek találják őket, 3-7 év közötti börtönbüntetést szabhatnak ki rájuk.

Itt lehet élőben követni a kijevi eseményeket:

https://www.youtube.com/watch?v=MpL2zOPa588

A politikai válságot az váltotta ki, hogy november 21-én az ukrán lakosságnak egy váratlan kormányrendeletből kellett megtudnia, hogy Janukovics elnök nem írja alá az ország EU-társulási megállapodását. A tiltakozások első hullámát egy második követte azt követően, hogy november 30-án hajnalban a Függetlenség terén rohamrendőrök brutálisan szétverték a diákok békés, pártsemleges demonstrációját. Akkor álltak az ellenzéki pártok a tüntetések élére. A résztvevők azóta már nemcsak az ország uniós integrációját követelik, hanem hatalomváltást, és az erőszakos rendőri fellépés felelőseinek megbüntetését, valamint a letartóztatott ellenzéki aktivisták szabadon bocsátását.

Kimaradt?