Hamis vallomással menekült meg a koreai börtöntől egy amerikai veterán

Saját állítása szerint kényszerítették az Észak-Koreából a múlt hét végén kitoloncolt amerikai háborús veteránt arra, hogy beismerő vallomást tegyen, mert csak így hagyhatta el az ázsiai országot. A 85 éves Merrill Newman hazaérkezését követően, helyi idő szerint hétfőn nyilatkozott úgy, hogy a videokamera előtt azért olvasta fel az írásos vallomást, mert őrzői azzal fenyegették, hogy amennyiben ezt nem teszi, 15 évre bebörtönzik. 

Newman - az 1950-1953 közötti koreai háború egyik amerikai veteránja - családja szerint turistaként érkezett Észak-Koreába októberben. Letartóztatását e hónap elején jelentették be a helyi hatóságok, de valójában már hetek óta őrizetben volt. Az elmúlt hétvégén az észak-koreai hatóságok közölték, hogy kitoloncolják az országból Newmant, mert vallomást tett a koreai háború, illetve a mostani látogatása idején elkövetett bűnökről, és bocsánatot kért azokért.

A veterán most - immár San Franciscóban - úgy nyilatkozott, hogy fogva tartói jól bántak vele őrizetének helyszínén, egy phenjani szállodában, viszont hosszú börtönbüntetéssel fenyegették arra az esetre, ha nem tesz vallomást. Mint mondta, ezért olvasta fel a szöveget, amelyet nem is ő írt. Hangoztatta, ezt látta az egyetlen lehetőségnek arra, hogy haza tudjon térni.

Merrill Newman Észak-Koreában egyebek között azt a térséget kereste fel, ahol a háborús időkben szolgált. Véleménye szerint a hatóságok haragját minden bizonnyal az váltotta ki, hogy a helyszínen olyan koreai veteránokról érdeklődött, akik még életben lehetnek. 

„Most már világos számomra, hogy az észak-koreaiakban még mindig jóval több indulat él a háborúval kapcsolatban, mint gondoltam (...) Erre érzékenyebben kellett volna figyelnem" - szögezte le az idős amerikai hétfőn.

Kimaradt?