Ashton aggódva siet Kijevbe közvetíteni

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfő este Brüsszelben adott ki közleményt arról, hogy aggodalommal töltik el az ellenzék elleni rendőri razziák Ukrajnában, amelyek kisiklathatják a válsághelyzet rendezésére megindult folyamatot. Hogy a kormányoldalé s az ellenzék között közvetítsen, néhány óra múlva Kijevbe indult.

„Kijevi látogatásom előestéjén aggódva látom azokat a tájékoztatásokat, amelyek szerint a rendőrség erővel behatolt a legnagyobb ellenzéki párt székházába" - fogalmazott Ashton. Hozzátette, ezek a fejlemények - amelyek ráadásul ugyanaznap következtek be, amikor Viktor Janukovics elnök beleegyezett abba, hogy az ukrán vezetés tárgyaljon az ellenzék képviselőivel egy kerekasztal-megbeszélés keretében - azzal fenyegetnek, hogy félreviszik ezt a folyamatot. 

Ashton a lehető legnagyobb mértéktartásra szólította az ukrán hatóságokat, és azt kérte, hogy az erő alkalmazása helyett adjanak teret a tárgyalásos megoldásnak. A rendőrség tagadta, hogy köze lett volna a bebörtönzött Julija Timosenko volt kormányfő pártjának székháza elleni razziához, amelyet álarcosok hajtottak végre. Ellenzéki közlések szerint a rendőrök megszállták több ellenzéki lap szerkesztőségét is. Ashton kedden és szerdán tartózkodik Ukrajnában, ahol - egy szóvivőjének közlése szerint - minden érintett féllel találkozik, hogy támogassa egy „politikai megoldás" előkészítését.

Kimaradt?