Forrósodik a hangulat Thaiföldön

Körülbelül százezer tüntető lepte el Bangkok utcáit hétfőn, miután a thaiföldi kormányellenes megmozdulások szervezői bejelentették, hogy nem elégszenek meg a parlament feloszlatásával, és meghirdették „az ítélet napját”.

„A mozgalom folytatja a harcot. A célunk az, hogy felszámoljuk a Thakszin-rezsimet. Annak ellenére, hogy feloszlatták a parlamentet, és előrehozott választások lesznek, a Thakszin-rezsim a helyén maradt” – mondta Szuthep Thaugszuban, a tüntetések vezetője, Thakszin Sinavatrára, Jinglak Sinavatra miniszterelnök bátyjára utalva.

Az ellenzéki Demokrata Párt híveiből álló demonstrálók azért akarják megdönteni a 2011-ben demokratikusan megválasztott kormányt, mert azt szerintük a korábbi kormányfő irányítja, aki a börtön elől külföldre menekült.

A százezres tömeg hétfőn a miniszterelnöki hivatal elé vonult a thai fővároson át. A demonstrálók azt hangoztatták, hogy végleg leszámolnak a „Thakszin-rezsimmel”. A rendőrök azt ígérték, hogy nem alkalmaznak erőszakot. Az elmúlt 80 évben 18 puccsot végrehajtó hadseregtől is azt közölték, hogy nem avatkoznak be.

Jinglak a november vége óta tartó, öt halottat követelő megmozdulások miatt hétfőn feloszlatta a parlament alsóházát. Az alkotmány szerint emiatt 45-60 napon belül előrehozott választásokat kell tartani, de egyelőre kérdéses, hogy a Demokrata Párt részt vesz-e a voksoláson.

A tüntetések vezetői egyáltalán nem akarnak választásokat, mert úgy vélik, hogy azok a mostani szabályok miatt könnyen manipulálhatók. Ehelyett egy nem választott „népi tanácsot” akarnak felállítani a kormány helyett, amely „a nemzet bölcseiből” állna.

Elemzők szerint a Demokrata Párt szinte biztosan veszítene egy voksoláson, mivel az országban többségben lévő vidéki szegényrétegek kitartanak az érdekeiket képviselő Thakszin és politikai szövetségesei mellett. Az emigrációja ellenére befolyásos Thakszint támogató „vörös ingesek” és a jórészt középosztálybeli, rojalista „sárga ingesek” majdnem egy évtizede harcolnak egymással.

A kormányzó Puea Thai párt hétfőn közölte, hogy Jinglak Sinavatra mindenképpen indul az előrehozott választásokon, amelyek pontos dátumát még nem írták ki. Szakértők emlékeztettek, hogy 2006-ban Thakszin is előrehozott választások kiírásával próbálta menteni a bőrét a kormánya ellen folyó tiltakozások elől, de a Demokrata Párt bojkottálta a voksolást, Thakszint pedig öt hónappal később a hadsereg buktatta meg.

Kimaradt?