Kubának és Kínának van, Izraelnek nincs pénze Mandela temetésére

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábbi szándéka ellenére nem utazik Dél-Afrikába Nelson Mandela temetésére a túlságosan magas utazási költségek miatt - jelentette vasárnap este az izraeli média. A kubai elnök és a kínai alelnök ott lesz.

A média tudomása szerint mintegy hétmillió sékelbe (körülbelül másfél millió euróba) kerülne a repülőút, amelybe nemcsak az ő személyes utazása, hanem a biztonsági embereknek és felszereléseiknek a szállítása is beletartozna.

Az AFP felidézte, hogy Netanjahu számára meglehetősen kényes az effajta költségek kérdése, hiszen a média az utóbbi időben éles bírálatokkal illette őt amiatt, hogy az adófizetők mintegy 700 ezer eurójába került három rezidenciájának a fenntartása. Kiderült, hogy négy év alatt 80 százalékkal emelkedett az összeg, amelyet az adófizetők a Netanjahu család háztartására költöttek. A médiában valóságos botrányt kavart az El Al izraeli légitársaság csaknem félmillió sékeles számlája is, amely tartalmazta a kormányfő duplaágyas hálófülkéjének árát is.

A kubai állami televízió helyi idő szerint vasárnap este jelentette be, hogy Raúl Castro államfő Bruno Rodríguez külügyminiszterrel együtt vesz részt a temetésen.

A Hszinhua kínai hírügynökség hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy a távol-keleti országot Li Jüen-csao alelnök képviseli majd a szertartáson. Hszi Csin-ping elnök „különleges megbízottjaként" már el is utazott Dél-Afrikába, ahol szerdáig marad.

Kimaradt?