Putyin és Janukovics nem állapodott meg az orosz gáz áráról

Moszkva és Kijev nem tudott megállapodásra jutni az orosz gáz árának csökkentéséről - közölte szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője. Putyin és Viktor Janukovics ukrán elnök Szocsiban tartott pénteki tárgyalásairól Dmitrij Peszkov újságíróknak kijelentette, hogy a felek "energetikai együttműködésről" tárgyaltak, de "nem jutottak végső megállapodásra".

Peszkov közlése szerint Putyin és Janukovics megbeszélésein nem volt szó Ukrajnának a Moszkva vezette vámunióhoz való esetleges csatlakozásáról. Az orosz-ukrán kétoldalú államközi bizottság december 17-re tervezett ülésének napirendjéről tárgyaltak - mondta az orosz elnöki szóvivő.

Az orosz sajtóban korábban megjelent értesülés szerint ugyanakkor a két államfő megegyezett arról, hogy Ukrajna belép az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba. A lenta.ru hírportál azt írta, hogy Edward Lucas, a brit The Economist vezető szerkesztője a Twitter internetes közösségi oldalon szellőztette meg "nagyon megbízható forrásból szerzett információját", miszerint Oroszország és Ukrajna stratégiai megállapodást kötött Szocsiban. Ennek értelmében Moszkva legalább 5 milliárd dollárt ad Kijevnek és ezer köbméterenként 200 dollárban határozza meg a földgáz árát.

Kimaradt?