Emberéleteket is követelt a Xavér Európa északi felén

Hat áldozata van az Észak-Európán átsöprő Xavér orkánnak, amelyet az elmúlt évtizedek legerősebb viharának neveznek. Lengyelországban három, Nagy Britanniában két, Dániában egy ember halt meg a viharos szél okozta balesetekben.

Németország északnyugati részében továbbra is tombol az orkán, a szél néhol csaknem 150 kilométer per órás sebességgel fúj.

Vasárnap estig érvényes a riasztás a közép-német tartományokban, Szászországban, Szász-Anhaltban és Türingiában is. A legnagyobb áradásokat a hamburgi kikötővárosnak kellett elszenvednie, ahol az Elba folyó vízszintje az erőteljes hullámoknak köszönhetően elérte a 11 métert. A hamburgi és brémai repülőtereken több járatot töröltek, a vasúti közlekedésben is jelentős korlátozásokra lehet számítani. Brandenburg tartományban 31 sérültje van a tegnap óta tomboló viharnak.

Nagy Britanniát ugyan lassan elhagyja a szélvihar, de az árvízveszély még nem múlt el.

Az orkánerejű vihar ezúttal különösen magas dagállyal párosulva sok helyütt áradásokat okozott Nagy Britanniában, emiatt több ezer embernek el kellett hagynia a lakóhelyét. Harminc éve nem volt ilyen magas a tenger szintje, mint most. A gátak és ideiglenes védművek jóvoltából sok százezer otthont sikerült megvédeni. Az árvízveszély még sok helyen nehezíti a közlekedést, a helyzet csak lassan normalizálódik a szigetországban.

Belgiumban és Hollandiában - az előkészületeknek is köszönhetően - nem okozott nagyobb károkat a vihar. Az alacsonyabban fekvő partvidékekről például kitelepítették az embereket.

A vihar hajnali három és négy órakor tetőzött a flamand-holland tengerparton, ahol hatvan év óta nem észleltek ilyen erős hullámzást. Akkor 1600-an haltak meg. A belga és holland katasztrófavédelem ezért most jó időben elkezdte a kitelepítéseket: a parti épületeket homokzsákokkal is megerősítették, a tűzoltók pedig rögzítették vagy lebontották azokat a műtárgyakat, amelyeket elragadhatott volna a szél. Antwerpennél hét méternél is magasabb hullámokat mértek, de szerencsére a szél nem a partoknak terelte a víztömeget. Hollandiában bezárták azokat a zsilipkapukat, amelyek a tengerszint alatt fekvő területeket védik, és sok helyütt kiegészítő mobilgátakat telepítettek a part mentén.

Kimaradt?