Megkoszorúzta Antall József mellszobrát az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és parlamenti frakciója nevében Szabó Ödön és Cseke Attila Bihar megyei parlamenti képviselők pénteken megkoszorúzták Antall József mellszobrát a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülését követően Budapesten.

Antall József (Pestújhely, 1932. április 8. – Budapest, 1993. december 12.) a magyarországi rendszerváltás utáni első szabadon megválasztott miniszterelnök, mellszobrát halálának tizedik évfordulóján, 2003-ban avatták fel. Az RMDSZ képviselői Antall József halálának huszadik évfordulójának alkalmából helyezték el a kegyelet koszorúját.

Kelemen Hunor a KMKF ülésén elhangzott beszédében Antall József nemzetpolitikai szerepére hívta fel a figyelmet és kiemelte munkásságának a határon túl élő magyarsággal szembeni jelentőségét. A szövetségi elnök elmondta, hogy ha nemzetpolitikáról és nemzetegyesítésről tárgyalnak, akkor beszélni kell az 1990-ben, az újkori demokráciában elkezdődő folyamatról, amely Antall Józseffel kezdődött.

Antall Józsefet a határon túli magyarság 1990-ben elhangzott emlékezetes kijelentése nyomán örökre a szívébe zárta: „Törvényes értelemben, a magyar közjog alapján minden magyar állampolgárnak, ennek a tízmilliós országnak a kormányfőjeként – lélekben, érzésben tizenötmillió magyar miniszterelnöke kívánok lenni.”

Kimaradt?