Tömegek gyászolják Nelson Mandelát otthon és világszerte

Nelson Mandela halálhírére Soweto fekete negyedében, a volt dél-afrikai elnök egykori háza közelében énekkel és tánccal gyászolták a csütörtök este elhunyt politikust a helyiek. Desmond Tutu nyugalmazott püspök közleményben emlékezett meg Mandeláról.

A Vilakazi utcában körülbelül negyvenen álltak körbe, és apartheidellenes dalokat énekeltek. Többek dél-afrikai zászlóba, illetve Mandela pártja, az Afrikai Népi Kongresszus  zöld-sárga-fekete lobogóiba burkolóztak."Nem látjuk Mandelát ott, ahol van, ott, ahol tartják" – szólaltatták meg ismét az emlékezők azt a dalt, amelyet annak idején Mandela hosszú börtönbüntetése alatt énekeltek a faji megkülönböztetés ellen tüntetők.

"Magasztaljuk az életét és azt, amit értünk tett" – mondta a 47 éves Terry Mokoena, aki Mandela arcképével díszített trikójára "Nyugodj békében" feliratot rögzített.

Mandela sowetói házánál két férfi virágkoszorút és gyertyákat helyezett el. "Ügyvédként jött Sowetóba, és vezetett bennünket. Amikor 1994-ben, 27 év után kijött a börtönből, nem volt megkeseredett ember, és nem harcra buzdított bennünket. A béke üzenetével jött" – mondta a 37 éves Mbulelo Radebe.

Barack Obama amerikai elnök is személyesen emlékezett meg Nelson Mandeláról.

https://www.youtube.com/watch?v=eIbwXCbiklY

Várhatóan országszerte nagygyűléseket tartanak a gyászolók, amíg az ország a temetésre készülődik.

"Személyes cselekedeteiben túllépett rasszon és osztályon barátságossága, a másokra való odafigyelés és az együttérzés képessége révén – írta közleményében Desmond Tutu Nobel-békedíjas nyugalmazott püspök. „Megtanított bennünket arra, hogy a velünk politikailag, társadalmilag vagy kulturálisan ellentétben állók tisztelete nem gyengeség, hanem az önbecsülés jele" – tette hozzá.

Kimaradt?