Böjte Csaba édesanyja lett az ötszázezredik magyar

Ünnepélyes keretek között letette az állampolgársági esküt az ötszázezredik külhoni magyar kérelmező, Böjte Csaba és édesanyja, Böjte Julianna csütörtökön a Parlamentben. Az eskütételen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.

A magyar állampolgárságot 2011. január 3-tól lehet kérelmezni az egyszerűsített honosítási eljárás segítségével, amelyet az Országgyűlés 2010. május 26-i döntésével tett lehetővé.

Hosszú idő után 2010-ben végre sikerült leverni azt a lakatot Magyarország kapujáról, amit a 20. század helyezett rá - fogalmazott Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Levertük a lakatot és kitártuk az ajtót, hogy minden magát magyarnak valló ember be tudjon lépni rajta - fejtette ki ünnepi beszédében a kormányfő.

A 20. század történelmi viharai következtében - mondta - a magyarság a világ legkülönbözőbb pontjaira szóratott szét, és ma már szinte a világ minden pontján élnek magyarok. Mi azt valljuk, hogy lakóhelyüktől függetlenül mindannyian a nemzetünk tagjai - jelentette ki. A miniszterelnök megtiszteltetésnek nevezte, hogy magyar állampolgárként köszönthette Böjte Csaba ferences szerzetest és édesanyját, akik ünnepélyes keretek között csütörtökön tették le állampolgársági esküjüket.

Cikkünk frissül

Kimaradt?