TI-jelentés: Románia a világ 69. legkorruptabb országa

A tavalyi rangsorhoz képest három helyet visszaesve Románia a világ 69. legkorruptabb országa a Transparency International (TI) kedden Berlinben nyilvánosságra hozott jelentése szerint. A legtisztább közélettel továbbra is Dánia és Új-Zéland, a legkorruptabbal pedig Szomália, Észak-Korea és Afganisztán rendelkezik, Magyarország egy pozíciót vesztett tavalyhoz képest, most a 47. a TI-jelentése szerint.

Az uniós tagországok közül csupán Bulgáriában (77.) és Görögországban (80.) rosszabb a helyzet, mint Romániában. Hasonló szintű korrupciót mértek Olaszországban és Kuveitben is.

Az EU-ban az utóbbi egy évben Spanyolországban harapódzott el leginkább a korrupció, a konzervatív kormánypárt és az uralkodó család botrányai miatt az ország a 30. helyről a 40. helyre zuhant.

Finn Heinrich, a nemzetközi szervezet egyik elemzője összefüggést teremtett a szegénység és a korrupció között, megállapítva, hogy a hivatalnokok lefizethetősége elsősorban a szegény országokra jellemző. „Ördögi kör, mert a korrupció visszaszorítása nélkül esélyük sem lesz a felemelkedésre” – tette hozzá a TI-elemzője.

Az üzletemberek és szakértők véleményét tükröző index 0 és 100 pont közé esik, a magasabb pontszám kisebb korrupciót jelent, a 177 ország átlaga 43 pont volt az idei vizsgálatban. Továbbra is az észak-európai országok a legkevésbé korruptak: Dánia és Új-Zéland vezet 91 ponttal, Finnország és Svédország 89 pontot ért el, Norvégia és Szingapúr 86 ponttal következnek a listán. A lista alsó - legkorruptabb - végén Szomália és Észak-Korea helyezkedik el 8-8 ponttal.

 

Kimaradt?