Vannak, vagy nincsenek a romáknak integrációs szándékaik?

Természetesen vannak olyan kelet-európai roma családok, amelyek tényleges integrációs elképzelésekkel érkeznek Franciaországba - mondta csütörtökön Manuel Valls francia belügyminiszter, aki szeptemberben nagy megrökönyödést váltott ki azzal a véleményével, hogy a romák többsége nem akar beilleszkedni a francia társadalomba. A táborokban "természetesen vannak olyan román és bolgár családok, amelyeknek tényleges franciaországi integrációs elképzelései vannak" - fogalmazott a tárcavezető a France Inter közszolgálati rádióban. Hozzátette: "Ugyanakkor sok olyan család és ember is van, akiknek nincsenek ilyen típusú elképzeléseik". Az interjú apropóját az adta, hogy a rendőrség szerdán számolta fel a legnagyobb franciaországi illegális cigánytelepet a Párizs közeli Saint Ouenban, ahol nyár óta mintegy 800 ember élt.

Arra a kérdésre, hogy továbbra is úgy gondolja-e, hogy a romáknak csak kisebb része szeretne integrálódni, Manuel Valls azt válaszolta: "Igen, meg kell mondani az igazságot a franciáknak. Ezeknek az embereknek a mienkétől teljesen eltérő életmódja van, és természetesen konfliktusba kerülnek" a helyiekkel. A miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kijelentéseit korábban rövidítve adták vissza. Szerinte ugyanis a kelet-európai romákat érintő politikájának lényege az "illegális táborhelyek felszámolása", majd az "integráció" vagy a "családok visszatérése a származási országokba".

A lakhatás biztosításáért felelős tárcaközi bizottság (Dihal) összesítése szerint Franciaországban mintegy 17 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él mintegy 400 illegálisan kialakított bádogvárosban, 4 ezernek nincs közvetlen hozzáférése vízhez. Kétharmaduk a fővárosi agglomerációban található. Számuk évek óta nem változik, a kiutasítások után általában ugyanazok az emberek jönnek vissza.

Kapcsolódók

Kimaradt?