Moldovai képviselő a román államfőnek: „Nyugi, Băse!”

„Nyugi, Băse! Ha nem csillapodsz le, Romániának vissza kell adnia, ami nem az övé: Iași-t, Suceavát és az egész Pruton túli Moldovát”. Így reagált Facebook-oldalán csütörtökön Moldova Köztársaság hírszerző szolgálatának volt vezetője, Artur Resetnikov a román államfőnek arra a kijelentésére, miszerint Moldova Köztársasággal való egyesülése Románia következő nagy célkitűzése.

Resetnikov jelenleg a kommunista párt képviselője a chișinăui parlamentben. A közösségi oldalra írt bejegyzésében felszólította Traian Băsescut, hogy hagyjon fel az unionista retorikával. „Nem tudja, hogy ezzel meggyújtott egy kanócot a térségben? Van fogalma, hogy reagál erre Magyarország és Ukrajna?” – fogalmazott a volt titkosszolgálati vezető az ABC News szerint.

Értelmetlennek és ésszerűtlennek nevezte csütörtökön Victor Ponta miniszterelnök az államfőnek a Moldova és Románia egyesüléséről tett kijelentését. Ponta leszögezte, ő is támogatná ezt a célt, ha Moldovában minden román egyesüléspárti lenne, de a dolgok nem így állnak. A kormányfő szerint Băsescu kilenc év alatt nem tett semmit, "legfeljebb koccintgatott Vladimir Voronin volt kommunista államfővel", ezért menteni akarja saját hibáit a mostani nyilatkozatával.

Az államfő közszolgálati tévének adott interjújában elhangzó kijelentéseket átvette a legfontosabb orosz hírügynökség, a RIA Novosti is. Moszkva egyébként azzal szokott érvelni Moldova Köztársaság uniós integrációja ellen, hogy a csatlakozás leple alatt Románia a Pruton túli ország bekebelezésére készül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?