Ingyenes abortusz a kínai egyetemistáknak?

Nagy vitát váltott ki a kínai sajtóban és interneten az elmúlt napokban az a javaslat, mely szerint ingyenessé kellene tenni az abortuszt a felsőoktatási intézmények hallgatói számára. Az ötlettel a hét végén Vej Aj-min, a pekingi törvényhozás, a népi kongresszus egyik küldöttje állt elő a fővárosi Pejcsen Pao napilap hasábjain.

Vej ötletét azzal indokolta: évente több millió fiatal nő keresi fel az abortuszklinikákat, sokan közülük ugyanakkor - elegendő pénz hiányában vagy nem kívánt terhességük titokban tartása végett - a hivatalos engedéllyel nem rendelkező állomásokhoz kénytelenek fordulni. Ezeken a "fekete klinikákon" képesítés nélküli orvosok végzik el a beavatkozást, számos esetben kockáztatva a fiatal lányok egészségét.

A jogászprofesszor Vej azt is megjegyezte: a fiatalokat a magánklinikák sokszor félrevezetik, "fájdalommentes beavatkozást" hirdetve. A jövőben a nagy kórházaknak ingyenesen vagy jelképes összegért kellene elvégezniük a beavatkozást, ezzel ugyanis életek lehetnének megmenthetők - írja Vej.

A közkórházak díjainak csökkentése kétélű fegyver lehet - fejtette ki a felvetésre válaszul a hongkongi South China Morning Postnak adott nyilatkozatában Li Jin-ho kínai szexuális trendeket kutató szociológus. Igaz, hogy a biztonság növekedne, az alacsony árak ugyanakkor - a biztos megoldás tudatát kínálva - a felelőtlen, védekezés nélküli szexuális kapcsolatok számát is emelnék - véli a nyilatkozó.

A kérdés a több mint félmilliárd felhasználót jegyző Sina mikroblogon is a legvitatottabb témák sorába emelkedett, mindkét oldal képviselői, számos orvos, tanár és diák is kifejtette véleményét. A többség a terv ellen foglalt állást,  szerintük az árak csökkentése helyett az alaposabb és minél fiatalabb korban megkezdendő szexuális oktatásra lenne szükség.

A kínai rádió egy tavalyi adása szerint évente mintegy 13 millió abortuszt végeznek Kínában, csaknem ugyanennyi abortusztablettát értékesítenek. A beavatkozások fele 25 éven aluli nőket érint. A fél-egy órás beavatkozás ára ezer jüan, vagyis mintegy 500 lej, a nem kívánt terhesség korai szakaszában javasolt abortusztabletta pedig 500 jüanba, azaz mintegy 250 lejbe kerül.

Kimaradt?