„Tőkés László hihetetlen károkat okozott Magyarországnak”

Álságosnak nevezte kedden a magyar parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának hétfői állásfoglalását Tőkés László kitüntetésének ügyében Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja.

„A Fidesz által elfogadott bizottsági állásfoglalás nevetséges és kilóg a lóláb. A magyar diplomácia minden, az Orbán-kormány tevékenységével kritikus független külföldi értelmiségi és sajtóorgánum megnyilatkozására azonnal reagál, arra hivatkozva, hogy egy­egy újságírói vélemény beavatkozás a magyar belpolitikába” – közölte Kerék-Bárczy Szabolcs.

A politikus szerint Orbánék mostani parlamenti állásfoglalása következetlen és álságos is. „A magyar törvényhozás most hivatalosan nyilvánít véleményt egy romániai kitüntetés sorsáról, amellyel beavatkozik a román belügyekbe, és oktalan módon felnagyít egy alapvetően jelentéktelen kérdést” – hangsúlyozta a DK elnökségi tagja.

Kerék-Bárczy szerint Tőkés Lászlónak a rendszerváltozás során a romániai demokratikus átalakulásban és az erdélyi magyarság helyzete javításában elévülhetetlen és minden honfitársunk számára megkérdőjelezhetetlen érdemei voltak. Ám az azóta eltelt időben Tőkés László, mint lényegében és egyoldalúan a Fidesz romániai képviselője, hű és buzgó végrehajtója a határon túli magyarság megosztását és ezáltal gyengítését perverz módon célul kitűző orbáni politikának.

„Ezzel Tőkés az elmúlt években hihetetlen károkat okozott Magyarországnak” – véli az ellenzéki politikus.

Kapcsolódók

Kimaradt?