A franciák 42 százaléka a szélsőjobbos Nemzeti Fronttal szimpatizál

A franciák 42 százaléka nem zárja ki, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) listájára szavaz a négy hónap múlva esedékes önkormányzati választásokon - derül ki a Polling Vox közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből. A megkérdezettek 18 százaléka "bizonyosan" az FN képviselőjét fogja támogatni, 24 százaléka "talán", és 58 százalék válaszolt úgy, hogy "nem, semmiképpen". A jobboldali szavazók 58 százaléka nem tartja kizártnak, hogy a szélsőjobboldali pártra fog szavazni, a baloldali táborban csak 9 százalékos ez az arány. Ami a korosztályi megoszlást illeti, a 18 és 24 év közöttiek körében 55 százalékos az FN támogatottsága.

A november 13-14-én 1003 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés a franciaországi zsidó diákok uniójának (UEFJ) megbízásából készült. Jonathan Hayoun, a szervezet elnöke "szerencsétlen premiernek" tartja, hogy a fiatalok körében a szélsőjobboldali párt ekkora támogatottságot élvez, miközben "a rasszista beszédmód egyre inkább terjed" Franciaországban. "Ezek a fiatalok nem mérik fel a szélsőjobboldali veszély mértéket" - mondta a diákvezető a Libération című napilapnak.

Ugyanezen felmérés azt is kimutatta, hogy a franciák 88 százaléka úgy gondolja, hogy "a Nemzeti Front jelöltjei között vannak maguknak rasszista és antiszemita kijelentéseket megengedő emberek", de 40 százalékuk szerint nem több, mint más pártokban. A megkérdezettek 69 százaléka nem szavazna ilyen jelöltre, 30 százalékukat viszont az ilyen jellegű megszólalások nem befolyásolnának szavazási szándékában. Az FN szavazótáborának 64 százalékát nem zavarják az ilyen mondatok, s 60 százalékuk indokolatlannak tartja egy képviselő ellen bírósági eljárást indítani ilyen esetben. A konzervatív táborban 44 százalékos ez az arány, a baloldali szavazóknál pedig 12 százalékos.

A jövő tavaszi önkormányzati választásokon az FN-re szavazni szándékozók aránya egyébként fokozatosan növekszik. Az LH2 intézet felmérése szerint októberben a választók 24 százaléka mondta azt, hogy készen áll a szélsőjobboldali pártra szavazni, szeptemberben a CSA-nál még 16, márciusban pedig 12 százalékos volt ez az arány.

Kimaradt?