banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Meghatározták Skócia esetleges függetlenedésének dátumát

2016. március 24-től független állam lehet Skócia, ha a szavazók igennel voksolnak az Angliától való elszakadásra a népszavazáson – jelentette be vasárnap a skót miniszterelnök-helyettes.

A népszavazást 2014. szeptember 18-án tartják, és 2016. március 24-e lehet a skót függetlenség napja. Az erról szóló „függetlenségi tervezetet" vasárnap tette közzé a skót kormány. A kormány szerint a 670 oldalas tanulmány célja az, hogy minél több állampolgárhoz jusson el, aki így felelősen dönthet majd Skócia jövőjéről. Idáig húszezer példányt gyártottak, de elérhetővé teszik mindenki számára, aki hozzá szeretne jutni.

A Scotland Office szerint a függetlenség napjának megnevezése még a népszavazás eredménye előtt gyengíti a skót kormány tárgyalási pozícióját, ha Skócia megszavazza, hogy elhagyja az Egyesült Királyságot. A hivatal szerint az unió a skótok érdeke is, és nem szabadna hagyni, hogy az elszakadás kérdése egy Edinburgh és London közötti mérkőzéssé váljon.

A brit és a skót kormány megállapodása alapján a népszavazáson majd egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy a skót választók akarják-e hazájuk függetlenné válását vagy sem. A szavazólapon egy igen vagy egy nem választ lehet majd bejelölni.

A március 24-ei dátum történelmi jelentőségű, ekkor foglalta el VI. Jakab az angol trónt. A referendum éve is jelképes jelentőségű, 2014-ben lesz a hétszázadik évfordulója az 1314-ben, Bannockburn mezején megvívott csatának, amelyben Robert de Bruce skót király néhány ezres serege megsemmisítő vereséget mért II. Eduárd angol uralkodó sokszoros túlerőben lévő haderejére.

 

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kimaradt?