Az afgán elnök halogatná a megállapodást Amerikával

Washington még idén meg akarja kötni Afganisztánnal azt a megállapodást, amely az amerikai csapatok 2014 utáni állomásoztatásáról szól, közölte az amerikai külügyminisztérium. A távirati iroda beszámolója szerint a megállapodás szövegéről szerdán állapodott meg John Kerry amerikai külügyminiszter és Hamid Karzai afgán elnök.

Barack Obama euztán levelet küldött Kabulba. Azt írta, az Egyesült Államok az új egyezmény alapján tiszteletben fogja tartani Afganisztán szuverenitását. Azt ígérte, hogy az amerikai katonák csak rendkívüli esetben hatolnak majd be afgán otthonokba.

Karzai azonban csütörtökön váratlanul kijelentette: jobban szeretné, ha a megállapodást hivatali utódja írná alá a jövő áprilisi választások után. Josh Earnest, az amerikai elnöki hivatal szóvivője azt mondta, a gyors megállapodás kulcsfontosságú, a megállapodás további halogatása nem praktikus és nem lehetséges.

Az Egyesült Államok vezette katonai misszió hivatalosan a jövő év végén jár le Afganisztánban; a biztonsági megállapodás az azutáni időkre szabályozza a két ország viszonyát, lehetővé téve, hogy kiképzési és terrorelhárítási céllal több ezer amerikai katona továbbra is az ország területén maradhasson. A megállapodás a tervek szerint 2024-ig maradna érvényben, sőt azon túl is, ha a felek nem döntenek a felmondásáról. Kilépési szándékukat két évre előre, írásban kell jelezniük

Kimaradt?