A portugál parlament előtt rendőrök tömege tüntet

Több ezer szolgálaton kívüli rendőr, csendőr, határőr és börtönőr tüntetett csütörtök este Lisszabonban a portugál kormány szigorú megtakarítási politikája ellen. Hírügynökségi jelentések szerint az ország különböző részeiből buszokon érkezett demonstrálók a parlamenthez vonultak. A menetet a készültségi rendőrség kivezényelt egységei sikertelenül igyekeztek feltartóztatni.

A szigorú takarékossági intézkedések a 2011-ben kapott 78 milliárd eurós nemzetközi segély törlesztése miatt váltak szükségessé. A portugál kormány 2014-re szóló költségvetési tervezete drasztikus megtakarításokat irányoz elő. A tervezetben szerepel a közalkalmazotti fizetések és a nyugdíjak megnyirbálása. A heti munkaidőt ezzel szemben az eddigi 35-ről 40 órára emelik.

Az előirányzatok között szerepel az is, hogy a jövő évben további 2 százalékkal csökkentik a közalkalmazottak számát. Ez a szám 2005 óta már 173 ezerrel csökkent.

A határőrség alkalmazottai csütörtökön négynapos részleges sztrájkot kezdtek, csak a legszükségesebb minimális szolgáltatást végzik el. A megmozdulásokat a rendfenntartó erők szakszervezetei szervezték.

 

Kimaradt?