Tabajdi: méltánytalan, ami Tőkés Lászlóval történik

Méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartja Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő a Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának szerdai döntését, miszerint Tőkés László volt királyhágómelléki református püspök, jelenlegi néppárti európai parlamenti (EP-)képviselő nem méltó az elismerésre.

„Nem feledhetjük, hogy Tőkés László az 1989-es romániai forradalomban nem csak a magyar közösség, de Románia egésze érdekében szerzett elvitathatatlan érdemeket” - mutatott rá a szocialista EP-küldöttség vezetője, aki szerint a döntés felesleges feszültségforrást teremt a magyar-román kapcsolatokban.

Tőkés László kitüntetésének visszavonását a kormánypárti képviselők kezdeményezték, mert Tőkés László az idei Tusványoson arról beszélt, hogy Magyarországnak védhatalmi státust kellene vállalnia a romániai magyarság fölött, ahogyan ez Ausztria számára is biztosított a dél-tiroli kisebbség esetében.

„Ez a döntés a román kormánykoalíció részéről egyértelműen kisebbségellenes lépés. Ezért szolidaritást vállalok Tőkés Lászlóval és a romániai magyarsággal. Korábban bizakodtam, hogy bölcsebb lesz annál a román kormány, mintsem döntésével kockáztassa a jó magyar-román kapcsolatokat” – fogalmazott Tabajdi.

A szocialista politikus szerint az ügy nem pusztán Tőkés László személyéről szól, a döntés az egész romániai magyarságot érinti. „Ha a jelenlegi román kormánykoalíció ilyen kisebbségellenes politikát folytat, az jelentős feszültségek forrása lesz Románián belül a többségi román társadalom és a magyar közösség viszonyában is” - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

Tabajdi már októberben is kiállt Tőkés László mellett, a román kormányt pedig akkor önmérsékletre szólította fel, és arra, hogy zárja le a Tőkés ellen indított eljárást. Akkori kommünikéjében a szocialista politikus, a Magyarország és Románia között a 90-es években létrejött alapszerződés egyik szerzőjeként azt is ismertette, hogy szerinte a dokumentum lényegében tartalmazza azt, amiről Tőkés Tusnádfürdőn beszélt, és biztosítja Magyarország anyaországi jogosítványait, kvázi védhatalmi státusát a romániai magyarság érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?