Agyonlőtték az iraki elnöki testőrség vezetőjét

Rendőrségi források szerint legalább hat detonáció rázta meg az iraki fővárost reggel fél nyolc körül, az autókba rejtett pokolgépek piactereken és forgalmas utcákon robbantak fel. A közel-keleti országban az ENSZ adatai szerint csak idén majdnem hétezer ember halt meg, és 16 ezer sebesült meg terrorakciókban. A szerdai merényletek az Irakban többségben lévő síiták lakta városnegyedeket támadtak.

A legvéresebb merényletben öt ember meghalt és 15 megsebesült egy síiták lakta kerület forgalmas piacterén. Egy másik támadásban az ország északi, kurdok lakta részén ismeretlen fegyveresek végeztek Dzsalal Talabani államfő testőrségének vezetőjével. A férfi éppen a külföldön kórházban kezelt államfőt indult meglátogatni, otthonában lőtték agyon.

Az idei a legvéresebb év Irakban 2007 óta, amikor az ország a polgárháború szélén állt. Csak októberben majdnem ezer, novemberben eddig 233 halottat követelt a vallási erőszak. A terrorakciókért elsősorban a szunnitákból álló al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet teszik felelőssé, amely eretnekeknek tartja a síita iszlám követőit, és harcot folytat az iraki síita kormány megdöntéséért.

Megfigyelők szerint az erőszak elharapódzásában a szomszédos Szíriában folyó polgárháború is szerepet játszik, amely az iraki társadalmat is megosztja.

Kimaradt?