Trágárkordva tagadta a szexuális zaklatást a torontói polgármester

Rob Ford irodája előterében újságírók egy csoportjának nyilatkozva azzal fenyegetőzött, hogy beperli három korábbi beosztottját, mert szerinte valótlanul azt állították rendőrségi vallomásaikban, hogy ő iszákos és drogfogyasztó.

Arra hivatkozva, hogy nős, tagadta azt a vádat, miszerint prostituáltat vitt volna be a hivatalába - állítása szerint a nő egy családi barát volt -, valamint hogy orális szexre tett volna ajánlatot egy volt asszisztensének. A politikus néhány órával később bocsánatot kért amiatt, hogy trágár kifejezést használt ország-világ előtt.

A legnagyobb kanadai város pártfüggetlen polgármestere a múlt héten kénytelen volt elismerni, hogy crack kokaint szívott. Az erről készült felvétel először fél évvel ezelőtt kezdett el keringeni az észak-amerikai ország médiájában. Az üggyel kapcsolatban a torontói városi tanács szerdán nyilvános, a tévék által is közvetített ülést tartott, amelyen Ford bevallotta, hogy azután is vásárolt tiltott kábítószert, hogy 2010-ben polgármesterré választották.

A polgármester elismerte, hogy alkalomadtán sok alkoholt fogyaszt és kábítószerhez nyúl, de elutasította azt a tanácsot, hogy vesse alá magát elvonókúrának. Csütörtökön azonban már azt mondta, hogy addiktológusok egész csapata segít neki gondjai megoldásában.

A 44 tagú városi tanács szerdán 41:2 arányban megszavazott egy petíciót, amelyben felszólította a polgármestert, hogy legalább ideiglenesen maradjon távol a hivatali munkától, és rendezze személyes problémáit. Ő továbbra sem hajlandó lemondani.

https://www.youtube.com/watch?v=0_y_NXuiG5c&feature=player_embedded

A testületnek nincs törvényes eszköze az elöljáró lemondatására, ezért több tagja jelezte, hogy ha Ford nem hajlandó távozni, akkor Ontario tartományt kérik fel arra, hogy törvényben rendelkezzen a polgármester eltávolításáról. Kathleen Wynne tartományi miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy nem Ontario dolga eldönteni, ki kormányozzon Torontóban, de hozzátette, hogy a városi tanács új jogi eszközöket fog kapni feladata ellátásához.

Újabb fordulat az ügyben, hogy a polgármester, aki a botrány miatt a múlt héten elvesztette egy rádióműsorát, a Sun News Network nevű konzervatív tévéadón jövő hétfőtől műsort vezethet fivérével, az önkormányzati képviselő Doug Forddal együtt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?