Bethlen Gábor-díjat kap Izsák Balázs SZNT-elnök

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Bohdan Zadura lengyel költő, műfordító és Hámori József akadémikus veheti át az idei Bethlen Gábor-díjakat péntek este az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Bethlen Gábor Alapítvány ünnepélyes díjátadóját eddig minden évben Illyés Gyula születésének évfordulóján tartották, mostantól azonban az idén 400 éve trónra lépett erdélyi fejedelem születésének és halálának évfordulóján rendezik meg az eseményt - mondta az alapítvány csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Bakos István.

Az alapítvány ügyvivő kurátora hozzátetette, hogy a díjátadó est zárja az idei Bethlen Gábor-emlékévet, amelynek keretében Erdély aranykora címmel ifjúsági vetélkedőt szerveztek a Lakitelek Alapítvánnyal közösen, valamint közadakozásból felállították Kolozsváron a fejedelem szobrát, Péterfy László alkotását.

A Bethlen Gábor-díjak mellett pénteken adják át a Márton Áron-emlékérmeket Szíjártó István irodalomtörténésznek, a Százak Tanácsa ügyvezető elnökének; Magyary Rozáliának, a Bethlen Gábor Alapítvány főkönyvelőjének és Szász István Tas orvos-író- szerkesztőnek, az erdélyi Hitel Emlékmúzeum alapítójának; valamint a Tamási Áron-díjat Gazda József író-szociográfusnak.

A csütörtöki sajtótájékoztatón mutatták be az alapítvány és a Kairosz Kiadó gondozásában megjelent Kiss Ferenc-emlékkönyvet is, amelyet a neves irodalomtörténész, író, kritikus, tanár születésének 85. évfordulójára állított össze Bakos István és ifjabb Kiss Ferenc.

A Kiss Ferenc-emlékkönyv ünnepélyes bemutatását szombaton Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartják a Héttorony Fesztivál keretében. Az emlékünnepség végén avatják föl Kiss Ferenc domborművét, Rieger Tibor alkotását, majd másnap Tiszapéterfalván, szülőfalujában folytatódik az emlékezés Kiss Ferencre.

Kimaradt?