A Hezbollah vezetője nyilvánosan mondott beszédet

A Hezbollah vezetője alig néhányszor jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy radikális szervezete 2006-ban 34 napos háborút vívott Izraellel, és ezért tartania kell a zsidó állam merényletétől. A fekete turbános síita vallási vezető szerdai beszédében azt mondta, hogy ősellenségük, Izrael kárörvendően figyeli, ahogy a szunnita és a síita muszlimok gyilkolják egymást.

Naszrallah az iraki és a szíriai helyzetre utalhatott szavaival. Szíriában a Hezbollah egységei Bassár el-Aszad elnök oldalán kapcsolódtak be a több mint két éve tartó polgárháborúba a nagyobb részt szunnita lázadókkal és az al-Kaidához kötődő fegyveres csoportokkal szemben.

A Hezbollah vezetőjének, aki általában titkos rejtekhelyekről, televíziós közvetítéssel intéz beszédeket híveihez, idén augusztus 2. óta ez volt az első nyilvános szereplése. Akkor évek óta az első nagyszabású, nyilvános szónoklatát mondta Bejrútban, támogatást ígérve a palesztinoknak, és élesen támadva Izraelt, amely – mint hangoztatta – veszélyt jelent a térség valamennyi népe számára.

Kimaradt?