Sztrájkolnak a kukások: szemétben úszik Madrid

A köztisztasági (és a kertészeti) vállalatok dolgozóinak határozatlan idejű sztrájkja november 5-én kezdődött a szakszervezetek felhívására, amelyek bírálják azt a kollektív létszámcsökkentést, amelynek keretében elbocsátanának a polgármesteri hivatallal szerződéses viszonyban álló cégek hétezer dolgozójából 1135-öt. Augusztusban már elbocsátottak 350 dolgozót. A terv bércsökkentést is előirányoz, amelynek mértéke a szakszervezetek szerint a 40 százalékot is elérheti.

Hétfőn az alkalmazottak 97 százaléka sztrájkolt – közölte Juan Carlos del Rio, az UGT szakszervezet képviselője, aki szerint a konfliktus – tárgyalások híján – várhatóan elhúzódik. A szakszervezeti vezető szerint a tervezett bércsökkentéssel a fizetések a mintegy 650 eurós kötelező minimálbér szintjére esnének vissza.

A polgármesteri hivatal városi rendőrökből álló erősítést vezényelt ki - naponta több mint hatvan járőrt - a minimális szolgáltatást elvégzők mellé. A válság kezdete óta több mint 260 szemétgyűjtő konténert gyújtottak fel a polgármesteri hivatal adatai szerint.

A válság és az államháztartási hiány ugrásszerű növekedése miatt a madridi városháza - akárcsak a régiók vezetése és a kormány - alaposan megnyirbálta a kiadásokat. Francisco Jargón, a madridi köztisztasági vállalatok szövetségének (Aselip) elnöke szerint a polgármesteri hivatal 40 százalékkal csökkentette 2007-hez képest a cégeknek kifizetett összegeket, ezért elkerülhetetlen a létszámcsökkentés.

Kimaradt?