Szibériába deportálták a Pussy Riot egyik tagját

A mordvinföldi nevelőtáborbóll Szibériába vitték a Pussy Riot nevű orosz protestcsoport tagját, a 23 éves Nagyezsda Tolokonnyikovát, akinek a hollétéről két hete nem lehetett már semmi biztosat tudni.

A hír Tolokonnyikova férjének Twitter-oldaláról származik. Pjotr Verzilov megbízható forrásból értesült arról, hogy feleségét a krasznojarszki régió egyik büntetőtáborában helyezték el. Az 50-es számú büntetőtábor Nyizsnyij-Ingas városban, Krasznojarszktól 300 kilométerre található, 4 időzónányira Moszkvától, a transzszibériai expressz vonala mentén.

Férje szerint Nagyezsda Tolokonnyikovát a nagy felháborodást kiváltó panaszlevele miatt büntetik azzal, hogy 4500 kilométerrel arrébb helyezik el. Tolokonnyikova erősen kritizálta a börtönviszonyokat, bántalmazásokról számolt be, éhségsztrájkba kezdett és börtönkórházba is került. Az orosz hatóságok azt állították, hogy eltűnt, miközben egy másik intézménybe szállították át. Az orosz sajtóban is megjelent panaszlevelében azt állította, hogy a tábor parancsnokhelyettese életveszélyesen megfenyegette.

Kapcsolódók

Kimaradt?