Hollywoodi producer lesz Amerika új budapesti nagykövete

Barack Obama amerikai elnök Colleen Bradley Bell televíziós producert, környezeti, művészeti és szociális ügyek támogatóját, újraválasztási kampányának adománygyűjtőjét jelölte az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének - közölte helyi idő szerint szerda este a Fehér Ház.

Colleen Bell a hivatalos közlemény szerint 2012 óta a Bell-Philips Television Productions Inc. producere, korábban a cég különleges projektjeinek igazgatója, társproducere és forgatókönyv-felügyelője volt. A nagyközönség számára leginkább a Gazdagok és szépek című szappanopera producereként ismert.

Az új budapesti nagykövet kinevezését, amelyre a washingtoni magyar nagykövetség tájékoztatása szerint a Külügyminisztérium a múlt héten adta meg a fogadó nyilatkozatot, az amerikai szenátusnak is meg kell erősítenie.

Az előző budapesti amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis július végén távozott posztjáról, a külképviseletet augusztus óta ideiglenes ügyvivői minőségben M. André Goodfriend vezeti.

A hivatalos életrajza szerint Colleen Bell 2012-2013-ban az Előadóművészetek John F. Kennedy Központja kuratóriumának főkurátora volt. 2010 és 2012 között a washingtoni központ tanácsadói bizottságának tagja volt, és 2011-ben a testület kinevezett elnökeként is tevékenykedett.

Bell jelenleg a Children's Institute elnevezésű, a gyermekek bántalmazása ellen fellépő nonprofit szervezet alelnöke és a Los Angeles Megyei Képzőművészeti Múzeum igazgatótanácsának tagja.

Alapító tagja és egyik vezetője a Természeti Kincsek Védelmének Tanácsa nevű szervezetnek, és tanácsadóként részt vesz a UCLA egyetemen működő, a nemi erőszak áldozatait kezelő központ munkájában. Colleen Bell egy, a női hallgatók számára az előző századelőn alapított virginiai főiskolán, a Sweet Briar College-ben szerzett bakkaleurátusi szintű diplomát.

A New York Times Colleen Bellt tavaly szeptemberben az újraválasztásáért harcoló Obama elnök fő adománygyűjtői között nevezte meg. Részt vett a Demokrata Párt 2012-es országos konvencióján, és tagja volt az Obama-kampány országos pénzügyi bizottságának.

Jóváhagyása esetén Colleen Bell úgynevezett politikai kinevezett lesz. Karrierdiplomata legutóbb Charles H. Thomas személyében 1990 és 1994 között állt a budapesti amerikai nagykövetség élén. Elődje, az idén januárban elhunyt Robie Marcus Hooker "Mark" Palmer (1986-1990) szintén a washingtoni külügyminisztérium hivatásos állományához tartozott.

Az Emmy-díjra jelölt hollywoodi producer budapesti vagy brüsszeli kinevezésének lehetőségét a Hollywood Reporter először májusban szellőztette meg, és esetleges Magyarországra küldését később szóba hozta a Washington Postban állandó rovatot vezető Al Kamen is, ám az információt a Fehér Ház az MTI többszöri megkeresésére mindeddig sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó.

Szenátusi jóváhagyása esetén Collenn Bell lenne a rendszerváltás utáni negyedik amerikai női nagykövet Budapesten. A misszióvezetői poszt 46 éves várományosa négy gyermek anyja. Férjével, a televíziós forgatókönyvíró és producer Bradley Bellel együtt Los Angelesben él.

Kimaradt?