Orbán a választáson való részvételre biztatta a diaszpórát

„A magyar nép ma már szélesebben értelmezendő, hiszen összmagyar lesz a következő választás. Arra kérem a jelenlévőket, hogy biztassák a diaszpórában élő magyarokat: regisztráljanak és vegyenek részt a választáson" - mondta a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén tartott előadása végén a miniszterelnök.

A kormányfő szavai szerint így közjogi értelemben visszakapcsolódhatnak majd a nemzet vérkeringésébe. „Közös felelősség, hogy ne tékozoljuk el mindazokat az esélyeket, amelyeket nagyon nehéz, izzadságos és verejtékes munkával" az elmúlt három évben sikerült elérni - mondta a diaszpóra tanács III. ülésén, a Parlamentben.

Orbán Viktor üdvözölte továbbá, hogy fontos nemzetpolitikai kérdésekben egyetértés mutatkozik a magyar politikai élet meghatározó szereplői között.

Beszédje végén kilátásba helyezte, hogy a mai kormányülésen megduplázzák a határon túli magyarok toborzását szolgáló Kőrösi Csoma Sándor program költségvetését és a bevont személyek számát is, amit nagy taps követett.

Orbán szerint Magyarországnak az elmúlt három évben sikerült olyan teljesítményt elérnie, amelyet az ellenfelek is sikeresnek minősítenek. Úgy fogalmazott: "fogcsikorgatva", de a nemzetközi intézmények, köztük az unió és a valutaalap is, kénytelenek leírni jelentéseikben a magyar gazdaság eredményeit, például a csökkenő államadósságot és a három százalék alatti hiányt. Utalt az Európai Bizottság kedden közzétett előrejelzésére is, hangsúlyozva, hogy az alapján Magyarország minden tekintetben jobban teljesít, mint az átlag.

A magyar kormányfő kijelentette: Magyarország megadta válaszát a nyugati civilizáció válságára, és abban bízik, hogy ez egy jó válasz volt.

Kimaradt?