Az észak-koszovói Mitrovicában megismétlik a szavazást

Megismétlik három helyen a szavazást az észak-koszovói Mitrovicában – így döntött a központi választási bizottság amiatt, hogy a vasárnapi önkormányzati választások idején álarcosok törtek be több szavazóhelyiségbe és megrongálták az urnákat.

Nenad Rikalo, a bizottság tagja a Tanjug szerb hírügynökségnek azt mondta, hogy a többi észak-koszovói szavazóhelyen leadott voksokat szerdán számolják össze. A számláláskor találhatnak további rendellenességeket, és néhány más településen is megismételhetik a voksolást – tette hozzá. A szavazás megismétlésének időpontja egyelőre nem ismert.

Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói kormányfő, valamint Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök-helyettes szerdán Brüsszelben ismét tárgyalóasztalhoz ül Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

A találkozó témája a koszovói helyhatósági választások elemzése, illetve a december 1-re meghirdetett második fordulóra való felkészülés lesz. 

Az előzetes eredmények szerint a szavazásra jogosultak 45,79 százaléka adta le voksát vasárnap, a végleges eredményeket várhatóan szerdán teszik közzé.

Kimaradt?